VadeVi
L’art de maridar bombolles i formatges amb els nous Clàssics Penedès d’Albet i Noya

Els escumosos i els formatges són una aposta segura a l’hora d’impressionar al consumidor. Aquesta combinació és un autèntic ball pels sentits i la seva sincronia perfecta aconsegueix sorprendre a tothom. A més, quan l’escumós i el formatge neixen i s’elaboren en el mateix territori, la coordinació entre la beguda i l’aliment és encara més gran i autèntica i el diàleg entre ells pràcticament inevitable. Albet i Noya presentava fa uns mesos dos dels seus grans escumosos, Les Granes i Les Nords. Dues parcel·les de la finca on es posa tot l’amor i el coneixement de l’empresa familiar i d’on surten dos vins amb alta qualitat. Ara bé, acompanyar-los amb quelcom és una assignatura pràcticament obligatòria, i per això, els formatges de la Formatgeria de Camins del Nord són l’aliat perfecte.

Ampolles de Les Nords i Les Granes, dos Clàssic Penedès d'Albet i Noya / Cedida
Ampolles de Les Nords i Les Granes, dos Clàssic Penedès d’Albet i Noya / Cedida

Les Granes i el Cairó, l’equilibri entre el volum i la frescor

Les Granes, l’escumós Clàssic Penedès del celler Albet i Noya de Sant Pau d’Ordal, elaborat 100% amb garnatxa negra, i el Cairó, una de les creacions més polivalents de la Formatgeria Camins del Nord de Sant Sadurní d’Anoia són el primer maridatge de paisatge que podria venir al cap. Una combinació que reivindica la identitat penedesenca a través de la finor i l’elegància. Per una banda, tenim un dels escumosos insígnia d’Albet i Noya, que prové de la soleia de la vinya Pau Baqués, un espai on la garnatxa troba l’exposició solar òptima i la marinada justa per madurar de manera precisa. Per l’altra banda, El Cairó, un formatge elaborat amb llet crua de vaques del Penedès, de pasta tova i escorça florida blanca.

La màgia comença ja en la composició dels elaborats: La cremositat del Cairó encaixa amb el volum i la finor de l’escumós, mentre que les seves aromes làctiques i la seva dolçor subtil troben contrapunt en la frescor i la vivaç expressió de la garnatxa. Les Granes neteja el paladar sense esborrar el record del formatge i, alhora, ressalta la profunditat làctica del Cairó quan aquest es presenta temperat o lleugerament fos. En definitiva, una unió d’equilibris que els converteix en un maridatge versàtil, gastronòmic i honest, que fa valdre dues mirades contemporànies al paisatge del Penedès. Una invitació a tastar com el territori, quan es treballa amb sensibilitat i precisió, pot parlar amb una mateixa veu.

Les Granes, d'Albet i Noya i el formatge el Cairó de Camins del Nord / Cedida
Les Granes, d’Albet i Noya i el formatge el Cairó de Camins del Nord / Cedida

Les Nords i el Truc, una fusió d’afinitat

Els maridatges poden funcionar per contrast, però és evident que l’afinitat sempre acaba sent una opció excel·lent. Dos productes que comparteixen aromes, sabors i ànima esdevenen aliats i pràcticament són un sol elaborat en el moment que entren al paladar. Aquesta és la sensació que té els consumidors amb el següent maridatge format per Les Nords, l’escumós Clàssic Penedès més tens i vertical d’Albet i Noya, i el Truc, el formatge de llet crua d’ovella també de Camins del Nord que ret homenatge a la transhumància; dues elaboracions profundes, sinceres i d’aroma persistent que comparteixen un mateix fil conductor: l’essència del territori.

Les Nords prové d’un terroir calcari i poc profund, que combinat amb una insolació menor, afavoreix una maduració lenta. El Truc, elaborat amb llet crua d’ovella, és un formatge que porta al Penedès el record hivernal dels ramats que baixaven del Pirineu. De pasta semidura i coagulació enzimàtica, presenta una escorça de fongs naturals, una textura elàstica i un color blanc-marfil. La finesa del vi i la seva tensió s’uneixen amb la complexitat aromàtica i el gust persistent d’aquest formatge d’ovella en un equilibri gairebé inevitable.

La tensió i la verticalitat de l’escumós mantenen la personalitat robusta del formatge, mentre que la seva textura cremosa abraça la densitat làctica del Truc sense malmetre’n la força. Les Nords i el Truc és un maridatge que parla de memòria i de precisió, d’obagues calcàries i de ramats en moviment, i que reivindica el Penedès com a espai on el passat i l’avantguarda poden conviure dins d’una mateixa copa i sobre una mateixa taula.

El maridatge de Les Nords, d'Albet i Noya i el formatge el Truc de Camins del Nord / Cedida
El maridatge de Les Nords, d’Albet i Noya i el formatge el Truc de Camins del Nord / Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa