VadeVi
Can Matons, els “Vins de Llegat” de Raventós Codorníu a Alella

Aquest dijous s’ha presentat Can Matons, el nou projecte vitivinícola de Raventós Codorníu a territori DO Alella. Hereu de l’emblemàtic Marquès d’Alella, pren el nom de la masia històrica del segle XVIII que es conserva entre les vinyes de Santa Maria de Martorelles, al Vallès Oriental i que s’incorpora als anomenats “Vins de Llegat”, aposta molt personal de la marca a través del qual es pretén donar impuls a petites elaboracions fetes en diversos punts del territori català: Així, Can Matons se sumaria a l’oferta dels cellers Portal del Montsant, Scaladei, Abadia de Poblet, Montargull (amb Parxet, Mont-Ferran i Titiana).  

Ricard Rofes, responsable de projecte de Vins de Llegat de Raventós Codorníu, explica que aquesta novetat pretén reivindicar el territori i revaloritzar productes molt singulars que naixen en entorns únics. “Cellers que tenen especial cura dels seus vins, des de la vinya fins a la taula, respectant la història i la tradició i la manera de fer de sempre”, dirà. En el cas dels vins alellencs, són vins que neixen a pocs quilòmetres del mar i fruit de vinyes velles que poden apropar-se al centenar d’anys. “És una aposta per la qualitat, reivindicant que els vins d’aquesta DO, malgrat ser petita, tenen molt a dir en quant a qualitat”.

L’enòleg Xevi Carbonell a les finques de la propietat | E.V.

“Són vins honestos, que respecten tots els matisos de cada parcel·la”, diu Xevi Carbonell, enòleg del projecte; productes amb els quals “reivindiquem l’elaboració de vins fins, és a dir, equilibrats, frescos i suaus“, apuntava durant la presentació.

Can Matons surt a la llum a partir del llançament de cinc monovarietals de pansa blanca. Els vins de Poble “Can Matons”, que aixopluga el Sant Fost de Campsentelles -ara en surt anyada 2020-, nascut de vinyes del poble que li dona nom d’entre 20 i 80 anys; i el Santa Maria de Martorelles, que també surt al mercat amb anyada 2019, nascut en aquest cas de vinyes de més de seixanta anys de Santa Maria.

Els vins de vinya única “Can Matons”, inclouen La Vinya del Músic i La Vinya de Can Xec. El primer, de l’anyada 2019, neix d’una vinya centenària de només una hectàrea que envolta la Serra de la Marina a Sant Fost de Campsentelles. Can Xec, que podem aconseguir amb la mateixa anyada 2019, prové d’una vinya de quatre hectàrees més jove, de 1999 a Montornès del Vallès, amb un perfil pla i en espatllera i sòl de sauló amb presència de llicorella i argila vermellosa.

El cinquè vi de la col·lecció és Can Matons Pansa Blanca 2020, un vi que pretén mostrar l’expressió de les parcel·les més singulars de la Denominació d’Origen Alella: en espatllera i en vas les més velles i sobre sòl de sauló.

Aquests vins sortiran al mercat amb una imatge unificada que conserva “el valor de la tradició” i a preus que van des dels 12 euros (Can Matons) fins els 40€ en el cas de La Vinya del Músic i la de Can Xec, passant pels 18€ que demanen pel Sant Fost i Santa Maria de Martorelles.

La gamma de Can Matons consta de cinc vins | E.V.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa