
!--akiadsense-->
La DO Alella és la que està més a prop de Barcelona. Des d’algunes de les vinyes del litoral es pot contemplar l’skyline de la capital catalana que sembla a tocar, perquè de fet ho està. Molts dels cellers d’aquesta denominació es troben a només 20 minuts del centre de Barcelona i les seves 200 hectàrees de vinya es troben plantades a banda i banda de la serra litoral. Es donen l’esquena. Unes miren cap a llevant, cap al mar i les altres, mig amagades entre els boscos del vessant obac, a ponent, cap al Vallès Oriental.
En total són 9 cellers i la majoria d’ells treballen amb agricultura ecològica. La voluntat del consell regulador, el màxim òrgan de decisió de la denominació, és aconseguir que ser la primera DO totalment ecològica.

!--akiadsense-->
Inicialment, el territori de la DO Alella estava format per divuit municipis: set del Vallès Oriental: la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Vilanova del Vallès, Vallromanes, Sant Fost de Campsentelles i Montornès del Vallès; i onze del Maresme: Alella, Argentona, Cabrils, El Masnou, Montgat, Òrrius, Premià de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Teià i Tiana.
Al 2013 el territori va créixer fins a vint-i-vuit municipis. S’hi afegien Arenys de Mar, Badalona, Cabrera de Mar, Calella, Granollers, Mataró, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar i Vilassar de Mar. I ara s’està estudiant la incorporació dels darrers municipis de Llinars del Vallés, Arenys de Munt i Santa Coloma de Gramenet.

!--akiadsense-->
La tradició vitivinícola d’aquest territori no la discuteix ningú. Coneguts i estimats ja a l’època romana, els vins d’aquesta zona els citen Plini i Marcial com a vins laietans. En plena edat mitjana, els vins alellencs eren els preferits a la Seu barcelonina, i més tard van esdevenir un dels vins de qualitat mes exportats des de Catalunya a arreu del món. Sobretot a les colònies d’ultramar on hi havia una important presència de catalans.

!--akiadsense-->
La varietat insígnia de la DO Alella és la pansa blanca. Vinyes que neixen de terrers de sauló. Són sòls d’estructura arenosa o franco-arenosa, fàcils de treballar, d’alta porositat, airejats, de color clar, amb un bon drenatge i una gran permeabilitat, amb nivells baixos de matèria orgànica i poca capacitat de retenció d’aigua i elements nutritius. Aquestes terres es combinen amb el clima del Maresme que és mediterrani, de tipus Litoral Central, amb hiverns moderats i estius calorosos.

!--akiadsense-->
D’aquesta combinació en neix la pansa blanca, però també la garnatxa blanca, el moscatell i la garnatxa negra. Per complementar i enriquir la diversitat dels vins de la DO Alella, al llarg dels anys s’han plantat les varietats chardonnay, macabeu, malvasia, chenin, moscatell del gra menut, parellada, picapoll blanc i sauvignon blanc en cas de varietats blanques, i cabernet sauvignon, garnatxa peluda, merlot, monastrell, Pinot noir i carinyena.
Totes aquestes vinyes mantenen l’antiga tradició del cultiu que aprofiten els pendents i les planes, les solanes i els obacs, en que s’obtenen els mostos òptims per elaborar uns vins frescos i amb un caràcter marcadament mediterrani.