Des de les vinyes d'Alella es pot contemplar l'skyline de Barcelona perquè està molt a prop
Des de les vinyes d’Alella es pot contemplar l’skyline de Barcelona perquè està molt a prop | DO Alella

!--akiadsense-->

La DO Alella és la que està més a prop de Barcelona. Des d’algunes de les vinyes del litoral es pot contemplar l’skyline de la capital catalana que sembla a tocar, perquè de fet ho està. Molts dels cellers d’aquesta denominació es troben a només 20 minuts del centre de Barcelona i les seves 200 hectàrees de vinya es troben plantades a banda i banda de la serra litoral. Es donen l’esquena. Unes miren cap a llevant, cap al mar i les altres, mig amagades entre els boscos del vessant obac, a ponent, cap al Vallès Oriental.

En total són 9 cellers i la majoria d’ells treballen amb agricultura ecològica. La voluntat del consell regulador, el màxim òrgan de decisió de la denominació, és aconseguir que ser la primera DO totalment ecològica.

La varietat emblemàtica de la DO Alella és la pansa blanca
La varietat emblemàtica de la DO Alella és la pansa blanca | DO Alella

!--akiadsense-->

Inicialment, el territori de la DO Alella estava format per divuit municipis: set del Vallès Oriental: la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Vilanova del Vallès, Vallromanes, Sant Fost de Campsentelles i Montornès del Vallès; i onze del Maresme: Alella, Argentona, Cabrils, El Masnou, Montgat, Òrrius, Premià de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Teià i Tiana.

Al 2013 el territori va créixer fins a vint-i-vuit municipis. S’hi afegien Arenys de Mar, Badalona, Cabrera de Mar, Calella, Granollers, Mataró, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar i Vilassar de Mar. I ara s’està estudiant la incorporació dels darrers municipis de Llinars del Vallés, Arenys de Munt i Santa Coloma de Gramenet.

La DO Alella és la més petita de les denominacions d'origen vitivinicoles de Catalunya
La DO Alella és la més petita de les denominacions d’origen vitivinicoles de Catalunya | DO Alella

!--akiadsense-->

La tradició vitivinícola d’aquest territori no la discuteix ningú. Coneguts i estimats ja a l’època romana, els vins d’aquesta zona els citen Plini i Marcial com a vins laietans. En plena edat mitjana, els vins alellencs eren els preferits a la Seu barcelonina, i més tard van esdevenir un dels vins de qualitat mes exportats des de Catalunya a arreu del món. Sobretot a les colònies d’ultramar on hi havia una important presència de catalans.

Les vinyes de la DO Alella mantenen l’antiga tradició del cultiu i aprofiten els pendents i les planes
Les vinyes de la DO Alella mantenen l’antiga tradició del cultiu i aprofiten els pendents i les planes | DO Alella

!--akiadsense-->

La varietat insígnia de la DO Alella és la pansa blanca. Vinyes que neixen de terrers de sauló. Són sòls d’estructura arenosa o franco-arenosa, fàcils de treballar, d’alta porositat, airejats, de color clar, amb un bon drenatge i una gran permeabilitat, amb nivells baixos de matèria orgànica i poca capacitat de retenció d’aigua i elements nutritius. Aquestes terres es combinen amb el clima del Maresme que és mediterrani, de tipus Litoral Central, amb hiverns moderats i estius calorosos.

Les vinyes de la DO Alella estan a 20 minuts del centre de Barcelona
Les vinyes de la DO Alella estan a 20 minuts del centre de Barcelona | DO Alella

!--akiadsense-->

D’aquesta combinació en neix la pansa blanca, però també la garnatxa blanca, el moscatell i la garnatxa negra. Per complementar i enriquir la diversitat dels vins de la DO Alella, al llarg dels anys s’han plantat les varietats chardonnay, macabeu, malvasia, chenin, moscatell del gra menut, parellada, picapoll blanc i sauvignon blanc en cas de varietats blanques, i cabernet sauvignon, garnatxa peluda, merlot, monastrell, Pinot noir i carinyena.

Totes aquestes vinyes mantenen l’antiga tradició del cultiu que aprofiten els pendents i les planes, les solanes i els obacs, en que s’obtenen els mostos òptims per elaborar uns vins frescos i amb un caràcter marcadament mediterrani.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa