Han començat les vacances d’estiu, i durant aquest temps podem aprofitar per llegir i relaxar-nos amb bones lectures sobre el món del vi. Si penseu que un llibre sobre vins és com un atles de geografia o només un recopilatori de notes de tast, aneu més enllà i doneu un cop d’ull a la proposta que us fem a continuació. Us suggerim una tria de llibres que van des de guies de compra a llibres més didàctics o també històries en format còmic, molt refrescants i entretingudes. Si us animeu a interessar-vos més per aquest món, també hi ha propostes d’enoturisme per preparar alguna excursió i trepitjar vinyes!

– Els còmics que han revolucionat el món del vi:

1) Les gotes de Déu (“The Drops of God, Kami No Shizuku”)

El còmic japonès que ha causat el «síndrome del vi» al continent asiàtic, on tota referència que apareixia en les seves pàgines es veia automàticament incorporada a les cartes de vins dels millors restaurants del país.

L’argument de “Les gotes de Déu” gira entorn d’un famós crític de vins, Kanzaki Yutaka, que mor i deixa d’herència la seva preuada col·lecció de vins. A la lectura del testament, el seu fill biològic, Shizuku, que s’havia distanciat del seu pare s’assabenta que per prendre possessió de l’herència, ha d’identificar i trobar 13 vins, els primers dotze coneguts com els “Dotze Apòstols”, tots ells referències del món real, més una altra ampolla coneguda com les “Gotes de Déu”. Amb la col·lecció de vins en joc, Shizuku s’assabenta també que té un altre competidor, un reconegut jove crític de vins, el Toomine, a qui el seu pare havia adoptat recentment. Els dos joves entren en una sèrie d’aventures i competicions per identificar aquests vins en les diferents regions vinícoles del món, entre elles, una sèrie de capítols es dediquen al Priorat i al Penedès.

La traducció al català i castellà encara no existeix, però podem trobar les edicions traduïdes al francès o a l’anglès.

Autor: Tadashi Agi (pseudònim que utilitzen els germans Yuko i Shin Kibayashi)

Preu aproximat: 15 € / volum

Disponible a llibreries especialitzades.">

2) Los ignorantes (Les Ignorants. Récit d’une initiation croisée)

Continuant amb les propostes del món del còmic, Les Ignorants, és un relat gràfic que narra l’aprenentatge creuat entre un dibuixant, el mateix autor Étienne Davodeau, ignorant del món de l’elaboració que es planta al camp per aprendre des de zero totes les tasques de cultiu de la vinya i de l’elaboració de vi, incideix en el món de la biodinàmica i s’omple de l’esperit lluitador dels petits productors francesos. La història es basa en fets reals, ambientada en les vinyes de la Vall del Loira, i el viticultor protagonista és Richard Leroy, qui després visitarà l’editorial del dibuixant i aprendrà de les tasques editorials, fent paral·lelismes del món editorial, des del disseny, la producció i la publicació dels còmics i el procés d’elaboració dels vins.

Autor: Étienne Davodeau

Preu aproximat: 24 €

Editorial: La cupula

Disponible en llibreries i en versió francesa i castellana.

– Llibres per aprofundir en temàtica:

1) Vinos naturales en España. Placer auténtico y agricultura sostenible en la copa

Per saber-ne més sobre vins naturals i dels seus elaboradors, Joan Gómez Pallarès ens proposa en aquest llibre, acompanyar-lo en el seu viatge per les diferents regions vinícoles espanyoles i descobrir els petits productors que treballen l’agricultura ecològica. Una bona manera per descobrir com treballen els vins naturals des de l’explicació de la primera part del llibre fins a l’experiència pràctica en la segona part amb les visites a diferents cellers. A Catalunya, ens relata les maneres de fer d’Albet i Noya, Alta Alella, Bodegas Puiggròs, Cal Raspallet Viticultors, Carriels dels Vilars, Celler Escoda-Sanahuja, Família Nin-Ortiz, Mas Estela, Orto Vins, Terroir al Límit i Vega de Ribes.

Autor: Joan Gómez Pallarès

Editorial: RBA

Preu aproximat: 18 €

Disponible en llibreries">

2) 100 vins catalans que has de conèixer

Un altre llibre que ens ressalta en format rànquing la història de 100 vins catalans que tenen molt bon reconeixement a escala nacional i internacional. La selecció d’aquests vins s’ha fet amb el recull de mencions, premis i crítiques de grans experts mundial com Robert Parker, Jancis Robinson o en concursos de gran prestigi com Decanter, els quals han dedicat excel·lents crítiques a aquests vins catalans que trobarem a les pàgines del llibre. Aquesta vegada sí que ens haurem de rascar una mica més la butxaca per tastar tots els vins que figuren al llibre, ja que trobarem vins de preus que oscil·len entre els 4 euros fins als 800 euros!

Autors: Lluís Tolosa i Clara Antúnez

Preu aproximat: 19 €

Disponible en llibreries

– Guies per ajudar-nos a l’hora d’anar a comprar:

1) La guia de vins de Catalunya 2014.

Aquesta és una de les guies més esperades cada any, amb sis edicions que avalen la seva continuïtat. És un referent dels vins catalans amb una rigorosa selecció d’entre 1500 vins tastats a cegues. Una guia molt intuïtiva i molt funcional, amb fitxes de tast i recomanacions de maridatges molt útils. A més, també es pot trobar en format mòbil per a sistema IOS o Android.

Autor: Jordi Alcover i Sílvia Naranjo

Editorial: Pòrtic

Preu aproximat: 25 €

Disponible en llibreries o al web oficial">

2) Los supervinos 2014: la guía de vinos del supermercado

Selecció de 100 vins tastats a cegues per aconsellar-nos sobre els vins de millor relació qualitat-preu que podem trobar al supermercat. Entre els escollits, podem trobar 20 caves a preus molt raonables i 30 “mega vins” per menys de 15 euros.

Aquesta guia ha guanyat el premi a Millor Guia de Vins d’Espanya als Premis Gourmand. És de format butxaca i és un dels millors amics a consultar a l’hora d’anar a comprar.

Autor: Lluís Tolosa

Editorial: Las guías del lince

Preu aproximat: 15 €

Disponible en llibreries">

3) Vinos imbatibles: 150 vinos entre 4 y 10 €

El conegut sommelier David Seijas, ens fa una recopilació dels millors vins de l’Estat espanyol de fantàstica relació qualitat-preu. Aquesta és la 4a edició d’aquesta guia que ja s’està consolidant com a un manual més de consulta cada any.

Autor: David Seijas

Editorial: Grijalbo

Preu aproximat: 12 €

Disponible en llibreries">

– Propostes enoturístiques:

1) Vinologue Montsant: Guia d’enoturisme de la DO Montsant amb 64 elaboradors i 225 vins

Per fer excursions enoturístiques aquest estiu o preparar-se’n alguna durant la verema, podeu consultar les guies de Vinologue, amb la recent novetat de la guia del Montsant.

La guia d’enoturisme de la DO Montsant ofereix fitxes individuals de 64 elaboradors i notes de tast de 225 vins d’aquesta regió. També inclou mapes detallats de cada subzona amb informació pràctica, especialitat gastronòmiques i un repàs a la història vitivinícola que es remunta com a mínim vuit segles.

També estan disponibles la de la DOQ Priorat i la DO Empordà.

Autor: Miquel Hudin

Editorial: Leavenworth Press">

Preu aproximat: 19 €

Disponible a llibreries o al web oficial.">

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa