VadeVi
‘Catalunya vinyeró’: vins elaborats per artesans que treballen la vinya

La Denominació d’Origen Catalunya ha posat al mercat les primeres ampolles que estrenen nou distintiu: ‘Catalunya vinyeró‘ identifica aquells viticultors inscrits a la DO que fan vins a partir de vinyes de la seva propietat combinant el que serien els termes de viticultor i vinicultor i fent-se seu un terme, vinyeró, que es defineix com un artesà o artesana que treballa la vinya, elabora i comercialitza el seu producte. Una persona, detallaran des de l’entitat vitivinícola, que assumint tots els processos des de la vinya a la copa mostra un “ferm compromís amb el seu producte, alhora que amb l’entorn i el paisatge“. I també amb el consumidor final.

Un pagès treballant les vinyes | Foto: DO Catalunya

Vocació de transparència i traçabilitat

El consumidor demana cada cop més informació sobre els productes, i no és petit el percentatge de persones que aposten per una compra més conscient on prenen força valors com la sostenibilitat, l’origen, la proximitat o l’artesania. D’aquí el punt de partida d’aquesta significació, que pretén ser “garantia que darrere del vi hi ha un viticultor o viticultora que també elabora i comercialitza, que ha fet una aposta important per fer arribar el seu producte directament al mercat, sense intermediaris, i vetllant pel vi en la totalitat del procés: des de la vinya al celler”, justifica la DO.

I és que el projecte, dirà el president de l’entitat, Xavier Pie, ha nascut amb vocació de “transparència i traçabilitat” i que posa doble mirada, una sobre el productor i l’altra sobre el consumidor. “Sens dubte és una informació de valor per a qui compra els productes a l’hora de decantar-se per una marca o una altra”, afegiran des de l’entitat del vi.

Un paper estratègic per a l’equilibri territorial

No menys important, i així també ho destaca la DO Catalunya, aquest “valor de compromís” del pagès i pagesa, que vetlla per l’expressió de les vinyes, dels seus raïms i de l’entorn, mentre queda palès el valor d’un producte i la necessitat de pagar preus justos per a totes les baules de la cadena. “Aquest compromís és garantia d’arrelament al territori i preservació de l’entorn”, insisteixen des de la denominació d’origen. “I és que no hem d’oblidar que el paper dels pagesos i pageses és estratègic en termes d’equilibri territorial, de sostenibilitat i de dinamització econòmica de moltes comarques”, conclouran.

De moment, ja hi ha al mercat les primeres referències que han incorporat el distintiu a les seues ampolles, que són propietat de Blancher, Mas de la Pansa i Pla de Morei i durant els pròxims mesos s’hi sumaran d’altres d’arreu del territori català.

El nou distintiu de la DO Cat en ampolles de Pla de Morei i Mas de la Pansa | Foto: E.V.

Com distingir aquests vins?

Heu de buscar el distintiu Catalunya Vinyeró a l’ampolla.

On puc trobar més informació i el llistat de vins adherits? Seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa