La carn és un dels aliments més estesos als restaurants i a la nostra geografia. Com no podia ser d’un altra manera, la carn es present a les nostres vides des dels habitants prehistòrics de les cavernes.

Pel preu (que la carn ni és i ni ha estat mai barata), la carn ha estat en moltes ocasions producte de luxe i només a l’abast d’uns quants que se la podien permetre, encara que avui està a gairebé totes les cuines de casa. Tot i així, i como he dit al principi, la carn en tots els seus formats i derivats és sense cap dubte l’oferta més amplia als locals on s’ofereixen menjars.

Als esmorzars de plat i forquilla: mandonguilles, peus de porc, baldanes… Dinars d’empresa o família: civet de porc senglar, cabrit al forn, lletons… Anem al Bar de Joan a berenar: “fica’m una miqueta de pernil i una copeta de vi”. Sopars de celebració: rostida de costelles, rodó de vedella al forn, que no falti de res…

La carn a casa nostra sempre ha estat un motiu per a seure a taula i al igual que passa amb d’altres productes, tenim una carn excel·lent.

Les comarques catalanes son ben conegudes per la qualitat de les seves carns i embotits. Vedella de Girona i els Ports, Porc de Lleida, Poltre de Ripollès i el embotits de molts i molts llocs sense anomenar-ne cap en particular, no sigui que s’enfadin els oblidats.

Tant de bo que les carns es podem maridar amb molts tipus de vi depenent del tipus de carn, però gairebé sempre triem al vi negre. Tot i així, us direm que depenent del tipus de carn, ens n’anirem a un negre jove, com per exemple amb una rostida de costelles. Triarem un vi de criança per una carn roja com un entrecot de vedella. I per a carns potents i amb cert tocs de greix, els vins més tànnics i amb més color son els mes adients.

Avui no anem a complicar-nos la vida amb receptes molt complexes ni elaborades. Anem a la nostra carnisseria de confiança i demanen un garrí i el rostirem al forn.

Ummm! Quina oloreta mes bona!!!

Viatgem fins la D.O. Conca del Barberà i ens pararem a Montblanc al celler de la Marta: Vins de Pedra, un projecte que només fa dos vins. Hem triat el seu negre criança: La Musa.

La Musa es un cupatge de cabernet sauvignon, merlot i syrah amb dotze mesos de criança en roure francès. Les seves notes especiades i de torrats al nas. Els seus tanins elegants encaixen a la perfecció amb el greix d’aquesta carn. Post gust llarg i fresc ens convida a donar una altre glop abans de continuar menjant.

Javier Campo és sommelier de l’Hotel Villaretiro de Xerta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa