VadeVi
La frescor i versatilitat del trepat de la Conca
  • CA
Quatre vins de la Conca elaborats amb trepat
Quatre vins de la Conca elaborats amb trepat | DO Conca de Barberà

!--akiadsense-->

La Denominació d’Origen Conca de Barberà continua amb el cicle de tastos ‘CONCArim‘, i aquest dijous 18 de març n’ha dirigit un segon de forma virtual en el qual han destapat unes quantes “essències del trepat”. La de dilluns 15 i aquesta última s’han centrat en vins elaborats amb la varietat estrella de la DO, de la qual el territori en té plantades unes 1.100 hectàrees, i que dona els millors resultats venint de vinyes velles, segons expliquen els elaboradors.

“El cicle canvia de format i se celebra de manera virtual, però manté l’objectiu d’origen que és donar visibilitat als cellers i els vins de la nostra Denominació d’Origen”, comenta Bernat Andreu, president de la DO Conca de Barberà. “Som conscients que presencialment hi ha l’opció de tastar més referències i conèixer més projectes, però no volem deixar de donar veu al que passa al territori malgrat la situació només ens permeti fer-ho a través d’una pantalla”, afegirà. El tast d’aquest dijous ha permès conèixer com cada celler entèn i interpreta el trepat com a varietal, ja sigui amb elaboracions negres o rosades. “La tria d’avui dona veu a una cooperativa, a cellers més petits i una gran marca, i dos d’ells, amb una vinculació important amb el Viver de Celleristes, un projecte molt significatiu per la nostra zona”, afegirà el president.

La jornada va donar veu a quatre projectes del territori. El primer va permetre destapar el Trepat Negre 2018 del celler Molí dels Capellans, un vi elaborat amb raïm de cinc finques molt velles de Pira, Barberà de la Conca i Forés. “Volem expressar la tipicitat i autenticitat de territori i el resultat és aquest vi, fresc i directe”, dirà el seu enòleg i fundador, Jordi Masdéu, qui va destacar l’interés per treballar aquesta varietat des dels inicis del seu projecte. Molí dels Capellans és precisament un dels projectes que va començar el seu camí al Viver de Barberà de la Conca.

El mateix viver també ha vist néixer el projecte de Mas de la Pansa, de qui es va poder tastar el seu vi Negre 2017. Imma Soler, fundadora i directora del celler, va posar la nota més personal del vespre recordant la figura del pare i l’avi, a qui es recorda fins i tot amb el cavall que es dibuixa a l’etiqueta del vi. “És el cavall que va salvar la vida del pare quan nomes tenia tres anys, un dia que era a la vinya amb l’avi”.

Imma Soler també va explicar el procés d’elaboració, marcat per l’anyada 2016 en què es van establir certs protocols que van marcar un precedent de cara a properes anyades. “Es va modificar la manera de seleccionar el raïm, fent la tria de manera manual i sacrificant aquells grans que no estan en perfectes condicions”. La referència tastada és molt aromàtica i va estar envellida 6 mesos en fusta, donant com a resultat un vi llarg i amb un post gust amarg.

Els cellers cooperatius, tan presents i significatius a la història de la Conca, van estar representat per Castell d’Or, de qui es va poder tastar el seu Rosat 2020. Jordi Amell, CEO del projecte, va recordar que aquest “trepat 100% és molt floral i vegetal” i en va evidenciar la “versatilitat que el fa bon company de qualsevol àpat, però també un bon vi per prendre sol i a copes”.

La Font Voltada Trepat Negre 2016 d’Abadia de Poblet va ser l’últim vi de la jornada. Jaume Pujol, enòleg del celler, va explicar que “amb aquest vi es vol recuperar un patrimoni d’elaboració d’antuvi, ja que s’elabora fent servir el gra sencer, tal com ho feien antigament els monjos del Monestir de Poblet”. Aquest celler, ubicat en un dels “llocs més icònics del nostre territori” en paraules del president de la DO, és propietat del grup Raventós Codorníu i és un dels qui conserven un llegat històric més gran de la Conca.

El cicle de tastos virtuals preveu dues sessions més, els dies 22 i 25 de març i serviran per posaran en valor noves anyades i noves referències dels cellers elaboradors, sense ser exclusivament de trepat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa