L’Espluga de Francolí fa més de cinquanta anys que fa festa per celebrar la verema, i en el marc del programa d’activitats que organitza per a commemorar-la, s’hi emmarca també el concurs de vins que, anualment i des de fa trenta-dos anys, premia les millors referències víniques del territori.
El certamen, que des d’enguany es coneix amb el nom de Sigillum, ha donat a conèixer aquest dissabte 26 d’agost els resultats de la present edició. Ha estat des de l’Auditori Carulla Font del Casal, en un acte presentat pel periodista i director general del Grup Món, Vicent Sanchis, i en el qual s’ha aprofitat per a donar per inaugurada oficialment la 52a Festa de la Verema. Els premiats, per categories, han estat els següents:
BLANCS JOVES
- Tercer classificat: Castell de la Comanda 2022, de Castell d’Or
- Segon classificat: La Nimfa 2022, del celler Rendé Masdéu
- Millor vi blanc jove: Llum de Vi Blanc 2022, de Cal Gasset.
BLANCS AMB CRIANÇA
- Tercer classificat: Poal 2020, de Gerida Viticultors
- Segon classificat: Genuïna 2022, del celler Rendé Masdéu
- Millor vi blanc amb criança: Abadia de Poblet 2019, d’Abadia de Poblet
VINS ROSATS
- Tercer classificat: Abadia de Poblet 2021, d’Abadia de Poblet
- Segon classificat: Portell Trepat 2022, de Vinícola del Sarral
- Millor vi rosat: Cara Nord Trepat 2022, de Cara Nord Celler
NEGRES JOVES
- Tercer classificat: El sirà de les Casetes 2021, de Vins Petxina
- Segon classificat: Inquiet 2022, del celler Rendé Masdéu
- Millor vi negre jove: Tres Priors 2022, de Bodegas 1898
NEGRES AMB CRIANÇA
- Tercer classificat: Josep Foraster Criança 2021, de Mas Foraster
- Segon classificat: Cara Nord 2020, de Cara Nord Celler
- Millor vi negre amb criança: Cara Nord Garnatxa 2022, de Cara Nord Celler
VINS DE TREPAT
- Tercer classificat: Carles Andreu Trepat, del celler Carles Andreu
- Segon classificat: Julieta 2022, del celler Mas Foraster
- Millor vi de trepat: 12@ 2022, del celler Carles Andreu.

El tast i avaluació, el 22 d’agost al ForEvents
Aquest dimarts 22 d’agost, una vintena de professionals del sector de la sommelieria i l’enologia catalana es reunien al Restaurant Forevents de l’Espluga de Francolí, propietat del celler Rendé Masdéu, per tastar a cegues, avaluar i puntuar cadascuna de les mostres que aquest 2023 han competit en la 32a edició del seu tradicional concurs de vins.
En total, hi participaven una setantena de productes i marques diferents, classificades segons tipologia: vins blancs i negres joves i amb criança, rosats, i els vins de trepat, varietat insígnia de la regió.