VadeVi
Xavier Nogué: «Amb els Premis Vinari hi guanyem tots»
  • CA

Aquesta setmana s’han obert les inscripcions dels Premis Vinari 2016 i hem volgut conèixer més detalls del que suposa haver-ne aconseguit un, d’haver aconseguit el màxim.

Xavier Nogué era el primer cop que feia vi “oficialment”, diu ell, tot i que n’havia fet a casa durant molt de temps. Després de molts anys dedicat a l’assessorament vitivinícola i d’haver recorregut vinyes d’arreu de Catalunya va decidir elaborar el seu propi vi a l’ampara de la DO Conca de Barberà.

Tot i que no ha estat un guardó exempt de polèmica, diu que obtenir el Gran Vinari d’Or amb el vi Vermell de Peguera, ha estat una gran empenta en tots els sentits.

“Vaig buscar la categoria de vins vermells als Vinari i no la vaig trobar”, explica mig rient, “perquè el Vermell de Peguera 2013 és un vi vermell”. Però fos del color que fos, es va endur el Vinari d’or d’entre els vins negres joves i el Gran Vinari d’or, que el reconeix com el millor dels millors.

“Va ser una sorpresa tant gran! Jo ja anava a la gala content, molt content. El meu vi havia aconseguit col·locar-se entre els 10 millors de la seva categoria i jo amb això ja en en tenia prou.” Nogué, afirma que va passar de l’alegria a la sorpresa, “no m’ho podia creure, i com a mi, a molts altres també els va costar de creure que el meu vi s’emportés el màxim guardó”.

No tothom ho va entendre que un vi jove fos el Gran Vinari d’Or 2015 i tot i que el tast és completament a cegues i amb totes les garanties, i per tant ningú pot qüestionar el resultat, Nogué va haver de sortir al pas a algunes crítiques. “Van arribar a dir que no tenia celler i que per tant no era representatiu del sector. Fins i tot la presidenta de la DO Conca de Barberà em va haver de defensar”.

Clos de Peguera és un celler que treballa en un viver de petits celleristes. L’elaborador del Vermell de Peguera explica que es tracta d’un projecte pioner impulsat per l’Ajuntament i la Cooperativa de Barberà de la Conca a través de Conca Activa en el qual cadascú segueix el seu procés compartint instal·lacions.

Guanyar un premi com aquest, diu, li ha donat, prestigi, empenta i ànims per tirar endavant. Assegura que li ha servit per constatar que la senzillesa d’un vi, que no la simplicitat, s’ha de poder reconèixer, sense prejudicis.

“A més, diu, és increible com la gent et busca quan has rebut aquest reconeixement”. Quan va rebre el Gran Vinari d’Or, al Celler Clos de Peguera ja no hi havia ni una ampolla de l’anyada 2013 del Vermell de Peguera. “Però això a la gent li era igual, em trucaven i m’ho tornaven a demanar. I els deia que tenien l’anyada 2014 però no, volien tastar exactament la guanyadora. Si n’hagués tingut una sola ampolla l’hagués pogut vendre a 100 euros i ho haguessin pagat”.

De tota manera, Nogué reconeix que el guardó, ha donat a conèixer el nom del seu vi, i que fos de l’anyada que fos n’ha accelerat les vendes.

És per tot això, que Xavier Nogué té clar que tothom qui té un vi per posar el mercat, sigui nou o sigui de fa temps, té una oportunitat amb els Premis Vinari. Recorda que un esdeveniment com aquest que promociona els vins de casa nostra, al final beneficia a tot el sector, fins i tot a aquella part que no hi participa, i a més, afegeix, permet que puguis comparar la feina que fas, i aprendre dels altres.

“A Catalunya”, diu l’elaborador de Vermell de Peguera, “la sort és que tenim una gran varietat de vins, diferents i per tots els gustos i l’opció de poder ajuntar-los, encara que sigui per competir, és una gran cosa, i ens ajuda a millorar”.

Ara de nou les inscripcions dels Premis Vinari estan obertes i torna a començar el procés. La màgia del vi és que cada any és diferent i el gran guanyador de l’any passat anima a tothom a participar-hi. Ell ho farà.

I qui ho vulgui ho pot fer aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa