VadeVi
El vi uneix la diversitat a les terres de Lleida
  • CA

Es parla molt del seu clima, de les boires i de les altes temperatures d’estiu. Sabem que aquest és un tret distintiu de Lleida, però també és cert que a les condicions meteorològiques hem de sumar-li molts d’altres elements singulars i identitaris que més fàcilment esdevindran un reclam de cara als futurs visitants. 

Lleida és una terra on s’hi fa vi, no ara, sinó que ha estat així durant molts anys i generacions, i hi existeix una llarga tradició documentada. En aquest sentit, i com passa en totes les regions de vi del món, té els seus trets i particularitats que li atorguen una identitat pròpia com a territori vitivinícola. La seva seria, d’entrada, la diversitat, perquè és una terra que dona vida a diversos tipus d’elaboracions, que produeix en territoris molt diversos, que permet fer els vins amb un ampli ventall de varietats. I, malgrat això pugui semblar un inconvenient, hi ha fets constatats que demostren tot just el contrari. 

Paisatges de vinya des de Cèrvoles celler | Drinkinmoderation

És cert que hi ha zones d’elaboració en diverses alçades, sobre diversos sòls; que un mateix origen dona cabuda a productors tant distants com els qui treballen a les Garrigues o al Pallars Jussà. Però això no treu que la diversitat pugui ser entesa com a sinònim de riquesa i de valor. I més ara, si hi sumem una oferta enoturística que ho engloba tot i que permet tenir un coneixement més ampli i detallat de cadascuna d’aquestes singularitats. 

La Ruta del Vi de Lleida va néixer fa uns anys i més recentment va passar d’una titularitat pública a una gestió des de la denominació d’origen Costers del Segre. Sigui com sigui, ambdues gestores han anat dotant-la de contingut i valor i sumant-hi ofertes que, per molt diferents que puguin ser entre elles, puguin esdevenir complementàries o, si més no, poden esdevenir atractives per a tot tipus de públics. Actualment, en formen part 21 cellers i més de 60 empreses entre restaurants, hotels i organitzadors d’activitats turístiques.

Un dia de ruta: cellers, enoteca, restaurant i allotjament rural

Sortir a viure experiències per primer cop genera sempre aquell neguit d’emoció davant el desconegut. En el cas de Lleida, a mesura que t’apropes al primer destí, es van dibuixant canvis en el paisatge: l’entorn s’omple de finques de vinyes combinades amb altres cultius com el de l’olivera, també força present al territori. En el cas de les vinyes, ara es troben en època de repòs hivernal, i mentre algunes ja estan podades, les altres encara conserven la sarment despullada. Una mirada més àmplia, porta a descobrir un primer celler i la sort és que el seu propietari està tot just a la porta per donar la benvinguda.

La façana del celler Boldú Viticultors | @drinkinmoderation

Boldú Viticultors (Partida Ventallola s/n) és un celler familiar que gestiona en Josep Boldú donant continuïtat a una tradició vitivinícola de diverses generacions. Embotellen des de l’any 2015, i ara, amb la incorporació del fill, el projecte ha agafat una nova embranzida que no només vol repensar la gamma de vins (aviat veurà a la llum un nou producte fet exclusivament amb garnatxa negra), sinó que també multiplicar les activitats d’enoturisme que tenen una molt bona cabuda al celler. Per cert que el celler està precisament a la Finca Ventallola (que dona nom a un dels seus vins) i és un edifici de color argila i línies suaus totalment integrat a l’entorn.

Exterior de la casa rural Mas Fogonussa| @iolandasebe

La Sara Petit regenta un dels cellers més petits de la zona, però en aquest cas la trobem davant les portes d’un allotjament rural, Mas Fogonussa, que també gestiona. És un edifici gran, amb cinc habitacions, totes amb encant, i preparat amb totes les comoditats que pugui demanar. Els detalls, no hi falten en cada espai i tampoc el relat sobre els orígens que lliguen la propietat a antic molí de farina del segle XVI. Actualment, es pot llogar per parts o sencer i gaudir de les comoditats interiors, o la piscina i de la quietud de l’entorn de la Vall del Corb.

L’Olivera organitza el ‘Tasta Vinyes’ recorrent Vallbona de les Monges | @drinkinmoderation

El vi va ser l’excusa que va unir un grup de persones interessades en donar un present i futur millor a persones amb diverses discapacitats. I d’aquí va néixer l’Olivera, un projecte cooperatiu de caire social que des de Vallbona de les Monges gestiona el treball a vinyes, oliveres, molí i celler elaborador, entre moltes d’altres coses. Des del punt de vista de l’enoturisme ofereixen una activitat original, el Tasta Vinyes, on es convida els aventurers a seguir un recorregut per diversos punts del municipi i finques de la propietat, seguint el seu propi ritme. Durant el recorregut, es troben uns plafons informatius i alguns dels vins de la seva gamma que acompanyen i donen a conèixer la singularitat dels productes en un entorn especial.

El Castell del Remei és un dels cellers més històrics del territori lleidatà | E.V.

L’oferta gastronòmica també és present en aquesta Ruta del Vi de Lleida. S’hi ha sumat diversos establiments que permeten conèixer i assaborir productes i elaboracions tradicionals del territori. Una de les opcions, que permet doble gaudi, és la d’apropar-se al restaurant de Castell del Remei, que d’una banda serveix àpat en horari migdia, i de l’altra, permet sumar una visita al propi celler, la renovada botiga de vins o l’entorn de natura i ple d’història d’aquesta antiga colònia agrícola.

Clos Pons ofereix diverses activitats per gaudir de l’enoturisme | E.V.

El dia encara aguanta, i malgrat com dèiem les terres de Lleida viuen molts dies d’hivern sota la boira, aquest dia de gener ha regalat un sol esplèndid. L’últim celler que visitem és el de Clos Pons (Crta. LV-7011, Km. 4.5, l’Albagés), un projecte que va iniciar el cultiu d’olives i que ara, quatre generacions després, continua creixent i consolidant la seva presència en el sector de l’oli i també dels vins. Les finques són un autèntic jardí, i probablement s’hi poden veure alguns dels marges més ben conservats i cuidats del territori. El celler, construït amb bon gust estètic i arquitectònic, dona cabuda a diversos espais amb encant, des de la sala de botes, a salons o espais a l’aire lliure que acullen experiències enogastronòmiques (vermuts, barbacoes…). La última recomanació és que si teniu la sort d’anar-hi abans que caigui la nit, espereu a veure la posta de sol.

L’enoteca de Carviresa, al municipi de Tàrrega | Anna Calafell

Abans de donar per acabada la visita, i mentre decidim si quedar-nos a dormir i allargar, o ja toca retirada, ens queda la visita a una enoteca que descobrim al municipi de Tàrrega. Carviresa té a disposició de l’amant del vi prop d’un miler de referències, “amb prioritat màxima al producte de proximitat”, diran els propietaris referint-se als vins que s’embotellen al territori de Ponent. L’empresa, amb solera al territori, també elabora els seus propis productes amb una gamma que pot arribar a la vintena de referències diferents. Ah, i com a curiositat per aquells qui viuen a Barcelona i s’han enamorat d’algun vi lleidatà, l’empresa també té una botiga a la capital catalana (Sepúlveda, 143) amb una presència molt significada de vins del territori, sumada a la d’altres regions vitivinícoles del món.

Això n’és un petit tastet, perquè l’oferta per gaudir de la Ruta del Vi de Lleida és molt més àmplia i variada. Com va comentar algun dels visitants, “el conjunt és d’una proposta és molt atractiva”, i sobretot, “està teixida per un valor comú: la bonhomia“. 

Més informació sobre la Ruta del Vi de Lleida seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa