VadeVi
Raimat Natura Parc obrirà les portes al públic a primers de maig
Punt d'activitats del Raimat Natura Parc
Punt d’activitats del Raimat Natura Parc | ACN

!--akiadsense-->

El celler de Raimat està adequant el parc de natura d’unes 700 hectàrees per poder rebre els primers visitants a principis de maig. Amb aquest projecte vol obrir la finca al públic perquè pugui gaudir de la riquesa d’aquest espai natural i agrícola i esdevenir un nou atractiu de turisme familiar i de natura a Catalunya, ja que permetrà descobrir-hi nombroses espècies de flora i fauna que hi habiten i, a més, disposarà de rutes per recórrer a peu o en bicicleta. Així, s’ha habilitat una passarel·la que voreja el pantà de la Clamor Baixa i, ara, s’estan construint el centre d’interpretació i el punt d’activitats on, entre altres, es podran llogar bicicletes. L’entrada serà gratuïta però caldrà reserva prèvia.

Raimat Natura Parc vol convertir-se un nou atractiu turístic per a la zona, especialment enfocat al turisme familiar a l’exterior, als amants de la natura i als aficionats a l’ornitologia, assenyala el director de Raimat, Joan Esteve. El projecte, pioner a Catalunya i únic a Europa dins d’una finca vitivinícola, permetrà gaudir de la riquesa natural de la zona on conviuen ocells aquàtics, rapinyaires, mamífers, alzinars centenaris i els conreus de vinya.

En arribar, el visitant es trobarà un centre d’interpretació on se l’informarà de les zones visitables d’interès. Aquest serà un espai multidisciplinari que també podrà acollir exposicions o formació per a escoles, així com activitats enoturístiques com ara tasts de vins del celler de la DO Costers del Segre. Després, podrà iniciar la visita a peu o en bicicleta triant alguns dels recorreguts disponibles. Per això, també s’està habilitant al peu del pantà de la Clamor Baixa un punt d’activitats on es podran llogar bicicletes elèctriques o convencionals i, fins i tot, s’organitzarà alguna visita en globus, entre altres propostes per gaudir de l’entorn. En aquest sentit, també s’ha pensat perquè pugui funcionar com a embarcador.

Centre d'interpretació del Raimat Natura Parc que s'està construint
Centre d’interpretació del Raimat Natura Parc que s’està construint | ACN

!--akiadsense-->

Esteve explica que els visitants podran fer tres rutes diferents. La primera, d’aproximadament un quilòmetre, consisteix en un circuit al voltant del pantà de la Clamor Baixa, una zona privilegiada per observar ocells, que s’ha adaptat per a persones amb dificultats físiques amb la construcció d’una passarel·la que voreja tot el pantà. En una segona ruta, de prop de tres quilòmetres de recorregut, es podrà visitar l’antiga pleta d’ovelles que hi havia a Raimat i que s’ha recuperat en la qual hi haurà mig centenar d’ovelles xisquetes.

També hi haurà una ruta més llarga, d’entre deu i quinze quilòmetres, en què es podrà explorar espais més desconeguts pels lleidatans com el que era l’antic polvorí de Raimat i també es podran observar les màquies que hi ha als turons de Raimat. La voluntat és que aquestes rutes puguin acabar enllaçant amb altres ja existents perquè, qui ho vulgui, pugui desplaçar-s’hi en bicicleta des de la ciutat de Lleida.

En diferents punts, el visitant trobarà cartells informatius sobre les espècies que hi habiten. Altres llocs d’interès seran l’avinguda de les varietats, on en un breu passeig es podran descobrir fins a deu varietats de raïm o l’alzinar centenari que es conserva en un extrem de la finca.

El director de Raimat comenta que la voluntat és inaugurar el Raimat Natura Parc per rebre els primers visitants a principis de maig. L’accés serà gratuït perquè tothom en pugui gaudir però caldrà fer reserva prèvia, sobretot per poder dur a terme alguna de les diferents propostes i activitats que s’oferiran però també per controlar l’aforament de visitants per la Covid-19 i evitar aglomeracions. El projecte inicial ocupa la finca de Codorníu que és d’unes 700 hectàrees tot i que, en un futur no tanquen la porta a ampliar-lo a la resta de finques del celler lleidatà, fins a les 3.000 hectàrees.

Joan Esteve ensenyant part de la finca destinada al Parc
Joan Esteve ensenyant part de la finca destinada al Parc | ACN

!--akiadsense-->

Presència de centenars d’espècies de fauna i flora

Joan Esteve remarca que, el fet que l’espai compti amb zones humides (estanys), no s’hi practiqui la caça i que els ocells puguin trobar-hi aliment, converteix la finca de Raimat en un lloc de refugi per a ocells rapinyaires protegits i pràcticament desapareguts a Europa entre els quals l’àliga cuabarrada, l’arpella i el milà reial. També s’hi poden trobar algunes espècies estèpiques com ara el sisó o estepàries com és el cas del gaig blau, el samarlic o torlit i les cogullades, o altres amb un plomatge atractiu com ara l’oriol, l’abellerol i picots. A l’estiu, Raimat es converteix en zona de cria i reproducció de nombroses espècies protegides i s’hi poden veure cabussons emplomallats; fotges; gallinetes d’aigua; bernats pescaires, entre d’altres.

A banda, als estanys s’hi poden veure llúdrigues i tortugues de rierol. La finca també compta amb la presència d’espècies més comuns com ara conills, llebres, genetes, guineus i fagines, tot i que es mouen principalment de nit i són més difícils d’observar. La flora de la zona també inclou espècies de gran valor, així com un alzinar centenari amb nombroses espècies característiques de les brolles continentals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa