VadeVi
Torres estrena celler a Les Garrigues per fer el vi Purgatori
  • CA
Purgatori
La imatge del nou celler de Purgatori | Zaida Torregrosa

!--akiadsense-->

El nou celler Purgatori de la Família Torres, ubicat al terme municipal de Juneda, a la comarca lleidatana de Les Garrigues, ja ha iniciat l’activitat amb la vinificació dels primers lots de raïm. Així, per primera vegada, aquest celler comença a elaborar el vi del mateix nom, un vi de garnatxa i carinyena que ha esdevingut l’emblema de la Família Torres a Costers del Segre, recuperant el llegat dels monjos benedictins que ja feien vi en aquest indret inhòspit l’any 1770.

A l’interior del celler, els dipòsits d’acer inoxidable i de formigó, construïts amb terra de la pròpia finca, s’aniran omplint al llarg d’aquesta setmana, i fins a finals de setembre, amb els raïms procedents de la vinya de davant del celler, distribuïda en tres cotes diferents fins als 550 metres, amb un desnivell de més de 200 metres. Cada parcel·la es collirà a mà en el moment òptim de maduració i es processarà també a mà i per separat, per preservar la integritat del fruit. La combinació de l’acer, que potencia la fruita, i del formigó, que afavoreix una bona maduració i evolució del vi, permetrà dotar-lo de major complexitat. Després, els vins envelliran en botes de roure francès entre 15 i 18 mesos abans de sortir al mercat.

La sala de dipòsits del nou celler de Torres a Costers del Segre
La sala de dipòsits del nou celler de Torres a Costers del Segre | Zaida Torregrosa

!--akiadsense-->

Coincidint amb l’inici d’aquesta verema, s’ha inaugurat el celler Purgatori aquest dilluns, 17 de setembre, amb un acte presidit per Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de la Família Torres, i amb la presència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà; el director general de l’INCAVI, Salvador Puig; el director dels Serveis Territorials del DARP a Lleida, Ferran de Noguera; l’alcalde de Juneda i president del Consell comarcal de Les Garrigues, Antoni Villas, i el president de la DO Costers del Segre, Xavier Farré, a més d’uns setanta restauradors, sommeliers i periodistes de vi nacionals i internacionals.

“Fa prop de vint anys vam decidir apostar per aquesta zona de clima extrem tornant a plantar-hi vinya i amb els anys hem pogut constatat l’excel·lent adaptació de varietats mediterrànies com la garnatxa i la carinyena. Purgatori és el primer vi que va néixer d’aquesta vinya fa sis anys. Amb la inauguració del celler, culminem un projecte molt engrescador que ens ha portat a recuperar l’antic celler dels monjos benedictins del segle XVIII”, explicava Miquel Torres Maczassek.

Un celler amb història

El celler Purgatori s’ha erigit en el recinte de l’històric Mas de l’Aranyó de manera totalment integrada en el seu entorn, preservant l’edifici antic que va fer construir l’Abadia de Montserrat fa dos segles i mig, i realçant la seva història vinícola. I és que el nou edifici, un elegant espai funcional construït amb materials nobles, connecta amb l’antiga cava dels primers residents, sota la vella masia, que també ha estat parcialment rehabilitada per condicionar una gran sala de tast.

El nou celler de Torres per fer el vi Purgatori
El nou celler de Torres per fer el vi Purgatori | Zaida Torregrosa

!--akiadsense-->

El celler, que està obert al públic sota reserva prèvia, s’ha construït amb criteris d’eficiència energètica i compta amb una instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum, d’acord amb el compromís mediambiental de l’empresa i el seu afany per reduir les emissions de CO2 per tal minimitzar els efectes del canvi climàtic.

La Família Torres va adquirir el mas i la finca de 870 hectàrees l’any 1999 i va reintroduir-hi el cultiu de la vinya. Actualment, compta amb 200 hectàrees de vinya certificada com a ecològica, i 100 hectàrees d’oliveres. El clima continental, les marcades oscil·lacions tèrmiques entre el dia i la nit, i la distribució de la vinya en tres cotes diferents, converteixen aquesta finca de Les Garrigues en una de les més qualitatives de la Família Torres, a més d’un excel·lent camp de proves per estudiar varietats ancestrals recuperades i per investigar l’adaptació dels ceps al canvi climàtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa