VadeVi
Bacus Emporità i Lledoner d’Or per la Ruta del Vi DO Empordà i Vins Estela
  • CA

El Consell Regulador de la DO Empordà ha celebrat aquest dilluns 28 de novembre el lliurament de la setena edició dels premis Lledoner d’Or Bacus Emporità que anualment es concedeixen a persones, institucions o establiments destacades per la promoció i defensa dels vins empordanesos. L’acte ha tingut lloc a l’Auditori dels Caputxins de Figueres.

El guardonat del Bacus Emporità 2022 ha estat la Ruta del Vi DO Empordà, una iniciativa impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona amb el suport del Consell Regulador de la DO Empordà que aglutina el sector públic i privat del món del vi per a oferir experiències i activitats enoturístiques a la Costa Brava.

Una trentena de cellers de l’Empordà i una setantena d’empreses i entitats del territori formen part d’aquest club que també s’encarrega de promocionar l’oferta vinculada al vi de l’Empordà en mercats nacionals i internacionals.

En el transcurs de la darrera dècada, apunten des de l’entitat del vi empordanesa, la Ruta del Vi DO Empordà ha ajudat a consolidar una “variada i original” oferta enoturística que han convertit l’Empordà en una “destinació de referència” del turisme enològic. Una de les iniciatives més reeixides, diran, és el Vívid, el festival de les experiències enoturístiques que té lloc cada mes d’abril i que proposa activitats genuïnes per gaudir del vi i de l’Empordà.

La Ruta del Vi de la DO Empordà rep el premi de mans de la directora de l’INCAVI | Foto: DO Empordà

Enguany, l’establiment o empresa premiada amb el Lledoner d’Or 2022 pel seu decidit suport als vins de la DO Empordà ha estat Vins Estela, de Figueres, que es dedica a la distribució i venda de vins, caves i xampanys.

La distribuïdora ofereix una selecta gamma de les principals denominacions de Catalunya, Espanya i França, però està especialitzada en vins de la DO Empordà. La seva acció comercial permet donar visibilitat a molts vins empordanesos i alhora possibilita que molts consumidors coneguin i valorin els productes dels viticultors de l’Empordà. L’empresa, de projecció ascendent, té una gran implantació a Girona i arreu de Catalunya.

Premis des de 2015

El Consell Regulador de la DO Empordà lliura des de l’any 2015 i de forma anual els premis Lledoner d’Or i Bacus Emporità.

En les seves primeres edicions el Bacus Emporità ha estat lliurat als sommeliers Josep ‘Pitu’ Roca, del celler de Can Roca; al sommelier Agustí Ensesa; a l’enòleg Eduard Puig Vayreda; a l’Ajuntament de Figueres, al periodista empordanès Marc Testart i a l’exdirector gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià.

Pel que fa al premi Lledoner d’Or, s’ha lliurat a restaurants i distribuïdors de vins. En aquest cas el guardó s’ha concedit als restaurants al Motel Empordà, de Figueres; Ca la Maria, de Mollet de Perelada; Llevataps, de Girona, i l’Hotel Gastronòmic Es Portal, de Pals. També l’han rebut les distribuïdores Alregi (Wine Palace), amb seu a Vilamalla, i Vins i Licors Grau, de Palafrugell.

Jornada tècnica i sessió de formació

El lliurament dels guardons ha posat punt final a una diada que també ha acollit una jornada tècnica per a cellers i enòlegs i una sessió formativa per a restauradors.

El programa, destinat a l’àmbit dels cellers i professionals de l’enologia i la sommelieria, s’ha centrat en l’anàlisi i el debat d’un tema en plena efervescència en l’actualitat: el de diversos sistemes d’envelliment del vi, sigui sobre la base de fusta o a altres materials, com la terrissa o el ciment.

En paral·lel, i pensant principalment en els restauradors empordanesos, les sommeliers Clara Antúnez i Laura Masramon han donat a conèixer els conceptes bàsics de les característiques del vi empordanès i com oferir-lo al client.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa