VadeVi
Un lledoner blanc i un lledoner roig són els dos nous Vins de Postal
  • CA
El Celler Cooperatiu d’Espolla continua presentant més finques dins de la col·lecció de Vins de Postal amb un parell de vins de la verema 2015: A principis del 2015, el Celler Cooperatiu d’Espolla va presentar la col·lecció Vins de Postal, una col·lecció de vins d’edicions molt limitades i elaborades a partir de raïms d’una sola parcel.la amb l’objectiu de mantenir i de preservar el paisatge característic d’aquesta zona de l’Alt Empordà.

El projecte, tal i com es pretenia des dels seus inicis, s’utilitza tant per a poder explicar els trets característics i peculiars d’aquesta zona de la DO Empordà en forma de vi, com també com a reconeixement pels socis del Celler perquè són ells els qui han creat i preservat el paisatge a base de paciència, esforç i dedicació al llarg dels més de 80 anys d’història de la cooperativa.

Els dos vins que es presenten són de la verema 2015, una campanya maleïda per les condicions meteorològiques. Vam començar amb una sequera considerable durant la primavera, una gelada de brots a principis d’abril, una tramuntanada a mitjans de maig, una pedregada en el mes de juny i un estiu sec i molt calorós feien augurar una anyada horrorosa, però unes pluges moderades a finals d’agost van ajudar a que hi hagués una bona maduració dels raïms que havien ‘sobreviscut’, obtenint una verema lleugera però de qualitat excepcional, sobretot de les varietats més tardanes.

La Porta Vermella és una finca situada a l’entrada del municipi d’Agullana, a l’antic camí que porta al barri de l’Estrada. Va ser plantada el 1997 després que l’antiga vinya que hi havia fos obligada a ser arrencada per culpa de la flavescència daurada. El viticultor que va convèncer als propietaris per tornar-la a plantar i que la segueix portant fins a dia d’avui és en Josep Vicens.

La vinya està orientada a nord i el vi de postal elaborat és el primer elaborat amb Lledoner blanc i el primer procedent de substrat granític i rocós de textura arenosa i resultant de l’edafització del sauló, tan típic de diverses zones de la Denominació d’Origen Empordà. El vi es va elaborar realitzant una maceració pel·licular en fred de 6 hores a la tolva, seguit d’un desrapat i trepitjat i un premsat lleuger. Llavors es va dur a terme la fermentació en bótes usades de roure francès Allier sense superar els 20 ºC i finalment una criança amb mares en dipòsit amb bastonatges setmanals durant 6 mesos i una criança en ampolla de més d’un any.

La Serra és una finca del municipi d’Espolla que es troba a tocar de la carretera arribant al poble venint de Sant Climent. És una vinya que tots tenim molt controlada perquè cada vegada que hi passem pel cantó tenim temps de donar-hi una ullada. Es troba encarada a est, amb una pendent pronunciada de més o menys el 8% i el propietari és en Serafí Geli.

El vi obtingut és un vi bastant atípic perquè es va elaborar un Lledoner roig vinificat com a negre. Una fermentació entre 18 i 23 ºC amb una maceració de 14 dies amb totes les pells i la meitat de la rapa. Llavors va reposar durant 6 mesos amb les seves mares amb remoguts molt suaus setmanals i finalment una criança en ampolles de més d’un any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa