VadeVi
La DO Montsant recorda que la llei catalana empara la protecció dels seus topònims
La DO Montsant vol donar un impuls al seus celler en època de crisi

El Consell regulador de la DO Montsant insisteix en la necessitat i la importància d’aportar garanties al consumidor amb el compliment de la normativa vigent. La DO Montsant respon així a la crítica dels cellers que han estat sancionats per fer servir topònims protegits per la denominació d’origen.

La presidenta Pilar Just, explica en declaracions a Vadevi, amb rotunditat, que la DO Montsant al seu plec de condicions té específicats quins són els topònims protegits i per tant que se’n faci ús per part de cellers que estan fora de la denominació no s’ajusta a la llei. “La nostra missió és vetllar per la supervivència dels nostres celelrs i viticultors i si el nostre plec de condicions diu que certs topònims estan protegits, els protegirem”, diu Just i afegeix “si tothom complís la llei no caldria iniciar expedient”.

Arran d’una denúncia de la denominació d’origen el departament d’Agricultura ha obert un expedient sancionador que multa amb 2.000 euros els cellers que fan servir el nom de pobles del seu territori sense estar adscrits a la DO.

En aquest sentit, des dels DO Monstant asseguren que tant la llei catalana de vitivinicultura aprovada aquest 2020, en el seu article 21, com el Reglament de la DO Montsant, protegeixen l’ús dels termes municipals que es troben dins dels límits geogràfics de la DO Montsant. Aquests s’especifiquen en el Plec de Condicions de la DO Montsant i són: Cabacés, Capçanes, Cornudella de Montsant, Darmós, Els Guiamets, El Masroig, El Molar, Falset, La Bisbal de Falset, La Figuera, La Serra d’Almos, La Torres de Fontaubella, Marcà, Margalef, Pradell de la Teixeta i Ulldemolins. Per tant, l’ús d’aquests termes municipals queda restringit als cellers inscrits a la DO.

En el mateix comunicat especifiquen que “el Consell Regulador de la DO Montsant, assessorat per INCAVI, va tramitar l’any 2019 les corresponents denúncies al Departament d’Agricultura en referència a les males praxis portades a terme per alguns cellers a l’hora d’indicar la procedència geogràfica dels seus vins sense estar aquests emparats sota la DO. L’administració, malgrat iniciar expedients sancionadors, no els ha resolt dins del termini establert i han acabat caducant, en una mostra de falta de diligència inadmissible”.

Així per Pilar Just en aquesta situació és molt clara i diu que “si es vol indicar l’origen dels vins amb aquests topònims caldrà estar inscrits a la denominació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa