La Denominació d’Origen Montsant fa 20 anys. El 5 de novembre de 2001 es publicava al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el reglament de la seva creació amb 28 cellers adscrits, la meitat de la seixantena que conformen avui en dia aquesta DO. En aquests 20 anys, l’entitat ha vist créixer el seu patrimoni vitivinícola “amb l’esforç de viticultors, viticultores i cellers que han volgut abanderar l’excel·lència de manera conjunta”, diran en un comunicat.

“Al llarg d’aquestes dues dècades, la DO Montsant ha aconseguit ser un referent en el panorama vitivinícola, tant nacional com internacional“, afegeixen; i en posen com a exemple que actualment és possible trobar els seus vins a taules de més de 40 països; els estudis de zonificació, l’aposta per les seves varietats històriques (garnatxes i carinyenes) i per la sostenibilitat, com a elements que reivindiquen com a segell d’identitat.

El fil fúcsia del destí, campanya en motiu del 20è aniversari

Hi ha una llegenda oriental que explica que un fil vermell invisible ens connecta amb qui estem destinats a trobar-nos, sense importar el lloc, el temps o les circumstàncies. Aquest fill es pot estirar o contraure, però mai trencar.

“A la DO Montsant també existeix aquest fil, però no és vermell sinó fúcsia”, diran. Un fil fúcsia que connecta tots els cellers de la DO Montsant entre ells així com amb el seu entorn, el seu paisatge, la seva terra i la seva gent, les tradicions i, en definitiva, una manera de fer. Un fil que els porta units cap a un mateix objectiu: oferir els millors vins Montsant, fidels al territori, i que expliquen la seva història i esforç, d’on venen i cap on van, per oferir al consumidor, sempre, el millor que tenen.”

La campanya gràfica d’El fil fúcsia del destí tindrà un desplegament tant online com offline, amb una potent identitat visual a les xarxes socials, i una rèplica offline a través de la botiga de la DO, amb enviaments personalitzats per a aquells que facin la seva comanda de vins Montsant.

Dins de les diferents accions que es portaran a terme per commemorar aquest 20è aniversari hi ha la realització d’una sèrie de vídeos amb la col·laboració de diferents persones que tenen o han tingut un pes específic en la DO. Vídeos que serviran per analitzar la història de la DO Montsant i els canvis que hi ha hagut al llarg d’aquests anys, tant pel que fa a la viticultura, com als cellers o els vins, entre altres temes.

El primer d’aquests vídeos s’estrenarà pròximament i comptarà amb la participació de Jaume Domènech, primer president de la DO Montsant; René Barbier, propietari del celler Spectacle Vins; Francesc Blanch, president del Celler de Capçanes durant 32 anys (1980 – 2012); i Joan Queralt, cap de l’Oficina Comarcal del Priorat del Departament d’Agricultura de la Generalitat des del 1988, que analitzaran els inicis de la DO Montsant, en quin context va ser creada i com recorden ells aquells dies. 

Una altra de les accions que es portaran a terme en el desplegament de la campanya el 20è aniversari serà una gira per les principals escoles d’hostaleria. Un exercici de divulgació que la DO Montsant considera fonamental per tal d’apropar els seus vins als professionals del futur i formar-los perquè tinguin una concepció completa i correcta de què és i com es treballa a la DO Montsant. No només els alumnes seran objecte de les diferents formacions sinó que, dins també d’aquesta gira per les escoles, els professors tindran també un paper important. I és que la DO Montsant busca treballar amb ells per tal de crear tota una xarxa de prescriptors dels vins Montsant.

A més d’aquesta gira de tastos per les escoles, la DO prepara també tota una sèrie de tastos que s’aniran celebrant al llarg dels pròxims mesos que estaran destinats a professionals i públic final, i que buscaran apropar la celebració del 20è aniversari a tots aquells seguidors dels vins Montsant.

Nou comentari