VadeVi
Ètim 2013: Rosetó d’aromes d’una catedral del vi
  • CA

Ètim 2013

Cooperativa Marçà- Falset

Preu aproximat: 7€

DO Montsant

Web: http://www.etim.cat/

Ètim significa la forma originària d’un mot, per tant podríem interpretar que aquest vi vol lloar els seus orígens, que no poden ser uns altres que l’esperit vitícola del poble de Falset, la capital del vi de la zona del Priorat i Montsant.

Ètim es la comunió de les dos varietats autòctones del Montsant, predominant la garnatxa negra, amb un 30% de carinyena i completat per una petita proporció de la varietat del sud-est de França, la sirà.

2013 es recorda com molt bona anyada pel Montsant, on la climatologia va permetre una bona maduració fenòlica dels raïms assegurant una bona acidesa i frescor en la majoria de vins de la zona.

El color picota amb força tonalitat violàcia de l’Ètim 2013 ens augura vivesa i joventut mantinguda. Servit a 16ºC, sorgeixen al nas uns nabius i mores ben madures, amb matisos de vainilla que confereix dolçor olfactiva, segurament protagonitzat per la garnatxa: com un gelat de maduixa i mores. Un cert caràcter balsàmic i tocs reductius amplien el ventall aromàtic amb notes d’eucaliptus i cedre.

Conforme el vi s’oxigena (també puja un parell de graus centígrads) sorgeix la part fresca i floral característica de la carinyena i el sirà en zones argilo-calcàries: flor de romaní, farigola i lleugers matisos de violeta i menta.

El pas per boca es lleuger, sense opulència, però amb empremta tàctil molt agradable. La criança de 6 mesos congenia en equilibri amb la estructura tànica mitjana d’aquest cupatge. La melositat dels tanins demostren la maduresa dels raïms d’aquesta zona que transmeten sensació de calidesa i frescor alhora en post gust.

La saviesa, coneixement del terrer i la dedicació a la vinya generació darrera generació té un clar escenari a la zona del Montsant, on l’Ètim es vaixell insígnia representant a la cooperativa de Falset-Marçà. Aquesta Cooperativa va sorgir de la fusió al 1999 de les dos antigues cooperatives locals, Falset (1917) i Marçà (1912) : Un bon final de boca per una bona feina en equip, dignificant el cooperativisme i demostrant la il·lusió i constància dels viticultors de la zona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa