VadeVi
Tret de sortida als actes del centenari del Celler Cooperatiu de Cornudella
  • CA
La façana del Celler Cooperatiu de Cornudella del Montsant
La façana del Celler Cooperatiu de Cornudella del Montsant

!--akiadsense-->

L’edifici del Celler Cooperatiu de Cornudella del Montsant fa 100 anys i aquest diumenge s’ha commemorat l’acte de col·locació de la primera pedra que es va fer fa un segle. Així s’ha donat el tret de sortida als actes i celebracions que es faran durant els propers 4 anys, que és el temps que es va tardar en construir una de les anomenades catedrals del vi.

L’acte ha comptat amb els parlaments de Joan Dolcet, president del Celler Cooperatiu, Maria Gomis, Regidora de Cultura de Cornudella, Salvador Salvadó, Alcalde de Cornudella i Òscar Peris, Delegat del Govern a Tarragona. Unes intervencions emotives i a la vegada reivindicatives del que ha estat i segueix sent el moviment cooperativista en zones rurals. Després de la benvinguda de tots els assistents per part de Joan Dolcet, ha pres paraula Maria Gomis que fet un breu resum de la trajectòria de l’entitat des dels durs inicis en època post-filoxera fins l’obertura de les instal·lacions a l’enoturisme (des de 2013 s’hi realitzen activitats i visites). Salvador Salvadó ha destacat el compromís i la tasca del celler envers la població. Per últim, Òscar Peris, ha posat en valor la tasca de les cooperatives, la seva importància en el món rural i ha felicitat l’entitat per haver arribat als 100 anys d’història.

Les entranyes del Celler Cooperatiu de Cornudella del Montsant
Les entranyes del Celler Cooperatiu de Cornudella del Montsant | Marc Vallverdú

!--akiadsense-->

A finals del segle XIX, Cornudella, com molts altres pobles de la comarca del Priorat, es va veure afectat per la fil·loxera. Aquest petit insecte tant devastador, va ser el causant que molts pagesos i jornalers haguessin d’emigrar cap als nuclis industrials d’aquell moment, com Sabadell, Terrassa o Barcelona. La despoblació va ser molt acusada en general i els cornudellencs que van decidir quedar-se, van haver de fer front a moltes dificultats però van trobar una solució; cooperar entre ells.

El Celler Cooperatiu de Cornudella fa 100 anys
El Celler Cooperatiu de Cornudella fa 100 anys | Marc Vallverdú

!--akiadsense-->

El Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant es va començar a construir l’any 1919 per iniciativa de la Secció Vinícola del Sindicato Agrícola y Caja Rural de Ahorros y Préstamos del Priorato. Els membres d’aquest sindicat van contractar el jove arquitecte Cèsar Martinell per iniciar la construcció del celler, que va finalitzar l’any 1922. Un edifici d’estil modernista i actualment centenari, que està considerat com una de les “Catedrals del vi” del territori català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa