Els vins de la DO Montsant s'han mostrat al Teatre Nacional de Catalunya

!--akiadsense-->

La Denominació d’Origen Montsant va presentar aquest dilluns els seus vins al Teatre Nacional de Catalunya, en un showroom destinat al públic professional de la restauració i l’hostaleria, i que va rebre al voltant de 500 visitants al llarg de la tarda.

Els assistents van poder tastar més de 190 referències dels 35cellers que hi van participar de l’acte: Acústic Celler, Cap de Ruc, Celler Anguera Domènech, Celler Cairats, Celler Cal Bessó, Celler Cedo Anguera, Celler Comunica, Celler Cooperatiu Cornudella, Celler de Capçanes, Celler Laurona, Celler Mas de les Vinys, Celler Masroig, Celler Pascona, Celler Serra Major, Celler Vendrell Rived, Celler Vermunver, Cellers Sant Rafel, Cellers Unió, Cingles Balus, Coca i Fitó, Cooperativa Falset Marçà, Estones Vins, Josep Grau Viticultor, Mas de l’Abundància, Orto Vins, Portal del Montsant, Venus La Universal i Vinyes Domènech.

Al llarg de la tarda, la DO Montsant va organitzar també 3 tastos paral·lels. Els dos primers van ser tastos de microvinificacions, emmarcats en el projecte de caracterització de la garnatxa i la carinyena del Montsant. Un projecte en que la DO Montsant treballa conjuntament amb el VITEC, el Parc Tecnològic del Vi de Falset.

A tots dos tastos es van presentar 11 vins, 7 de garnatxa negra i 4 de carinyena, de diferents viticultors de la DO Montsant, amb l’objectiu de poder apreciar les diferències existents entre les varietats en funció de la zona de la qual procedeixen. Els tastos van ser dirigits per Sergi de Lamo, director del VITEC, i per Pilar Just, presidenta de la DO Montsant.

A les 19h. va tenir lloc el tercer dels tastos, a on es va presentar el Teixar 2015">, el primer vi de finca de la DO Montsant.

Amb aquest showroom, la DO Montsant ha volgut donar difusió a dos dels projectes en que porta temps treballant: la zonificació i els estudis de caracterització de la garnatxa i la carinyena, les dues varietats més representatives del territori.

Estudi de zonificació

L’estudi de zonificació de la DO Montsant, iniciat el 2008 en col·laboració amb l’NCAVI, és un procés d’autoconeixement de la pròpia DO per tal d’aprofundir en el vincle del vi amb el territori, refermar-ne la identitat i explotar-ne el potencial vitivinícola.

A partir de l’anàlisi de diferents paràmetres com el clima, el paisatge o els sòls, i del cicle fenològic de vinyes de garnatxa i carinyena, s’ha dut a terme la segmentació de la DO Montsant en 6 zones diferents:

Zonificació DO Montsant

!--akiadsense-->

Estudis de caracterització de la garnatxa i la carinyena

Les garnatxes i les carinyenes són les varietats més representatives del territori de la DO Montsant, amb un 37% i un 31% respectivament. Amb aquestes dades a la mà, la DO Montsant aposta per donar valor a aquestes varietats autòctones i, en la seva voluntat d’autoconeixement, inicia aquest projecte en col·laboració amb el VITEC, el Parc Tecnològic del Vi de Falset.

A partir dels seus primers estudis de zonificació, la DO Montsant es proposa conèixer a fons com són les seves garnatxes i carinyenes, i quines diferències presenten en funció de la zona on es troben plantades.

De cara a l’elaboració aquest estudi de caracterització s’han seleccionat una vintena de vinyes de totes dues varietats i de diferents zones, però que comparteixen trets comuns com, per exemple, l’edat del cep. Han estat vinyes veremades en el mateix punt de maduració i s’han vinificat de la mateixa manera (en dipòsits d’acer inoxidable, sense fusta). D’aquesta manera, sense diferències de cap tipus, els matisos vindran donats per la zona on creixen i el seu entorn.

Els resultats analítics dels paràmetres estudiats pel VITEC i les valoracions dels tècnics del centre i els enòlegs de la DO estableixen grans diferències entre elles. Diferències que van des de la coloració, la tanicitat, l’acidesa o el grau alcohòlic fins a matisos que afecten el volum en boca, a la presència de notes florals o fruita, als tocs d’herbes aromàtiques…

Nou comentari

Comparteix