VadeVi
La meitat de vinyes de la DO Montsant ja apliquen la confusió sexual

La Denominació d’Origen Montsant continua avançant en el seu propòsit de treballar d’una manera més sostenible i ha activat, en aquest sentit, una nova campanya de treball amb tècniques de confusió sexual a les vinyes per combatre la plaga de la Lobesia botrana o cuc del raïm.

Aquestes tasques sobre la vinya van arrencar a mitjans d’aquest mes d’abril i finalitzen aquesta mateixa setmana, amb un abast total de 926.375 ha, el que suposa ja el 50% de les hectàrees de vinya inscrites a la DO. A més a més, s’hi suma la particularitat que totes aquestes finques es concentren a la zona de major pressió de la plaga i on tradicionalment s’han aplicat més tractaments químics que ara es veuen reemplaçats per aquesta tècnica, garantint una major sostenibilitat a la vinya.

Cal destacar també que un dels factors fonamentals per a l’èxit d’aquesta pràctica és la col·lectivitat, la feina en conjunt. Que se sumi el nombre més gran possible d’hectàrees i viticultors -actualment ja són 272 els viticultors involucrats– suposa un dels principals reptes en una DO on la gran majoria de parcel·les són petites i pertanyen a molts viticultors. Que el projecte continuï creixent any rere any garanteix els resultats a futur.

Paisatge de vinyes a la regió vitivinícola del Montsant
Paisatges de vinyes de la regió vitivinícola del Montsant | cedida

Altres projectes d’investigació en vinyes

La confusió sexual, que consisteix a propagar per tot l’ambient la feromona sexual amb què les femelles atreuen els mascles provocant la seva desorientació i impossibilitant l’aparellament i, per tant, posant fi a aquesta plaga, s’està impulsant a la DO Montsant des de l’any 2017 per evitar emprar tractaments de tipus químic i contribuir així a la sostenibilitat del territori.

A més de treballar per continuar sumant viticultors i cellers a les feines de confusió sexual, la DO col·labora també en altres projectes d’investigació a la vinya, com ara un assaig amb diferents productes, tant ecològics com no ecològics, per lluitar contra la botritis; i un assaig amb bioreforçants per controlar la cendrosa i el míldiu en varietats autòctones sense necessitat d’aplicar sofre ni coure.

L’objectiu de tots aquests estudis és treballar per la sostenibilitat del territori, la conservació d’un entorn natural únic i la reducció de l’impacte ambiental en l’elaboració del vi. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa