VadeVi
Al celler Can Morral fan una verema de Michelin

Les vinyes del Celler Can Morral del molí s’han veremat aquest cap de setmana i s’ha fet en petit comitè. L’equip del restaurant Capritx de Terrassa i alguns amics del xef i propietari del restaurant, Artur Martínez, han estat els veremadors ocasionals d’uns ceps quasi centenaris que com en la majoria de zones de Catalunya han baixat la producció en prop d’un 30% però han mantingut intacta la seva qualitat.

La història d’aquest celler adscrit a la DO Penedès és si més no singular.

L’any 2010, Artur Martínez, cuiner amb una estrella Michelin i el sommelier Rafa Blanco, van decidir fer una proposta a Xavier Morral del Celler Can Morral del Molí, a Ullastrell. Amb les seves vinyes velles de 80 anys farien un vi de qualitat al Vallès Occidental.

“Teníem vinyes i il·lusió però no sabíem fer vi” explica Artur Martínez, en declaracions a VADEVI.cat. “Va ser per això que vam demanar ajuda a l’enòleg Ruben Parera i així entre tots hem fet un gran equip”.

Artur Martínez i Xavier Morral entre d’altres celebran la verema 2016">

Ara, 6 anys després practiquen la viticultura ecologica i fan vins naturals amb certes particularitats i experimenten amb els vins Rars que de moment no han sortit encara al mercat.

“Fem el Quico i la Quica, que són els vins més senzills i més frescos” explica martínez, “i després fem el Martialis blanc de macabeu i el Martialis vermell, que li diem així perquè està fet amb sumoll i xarel·lo d’una mateixa parcel·la, vinificats tots junts i per això té aquesta tonalitat especial”.

L’altra línia amb la que estan experimentant són els vins Rars. Han fet un vi dolç bollit, com es feia abans, amb una criança llarga en bóta de la que se’n faran 180 ampolles, un vi ranci fet a sol i serena durant 3 anys del que en faran 100 apolles i finalment també ho estan provant amb un vermut gastronòmic, del que en pensen fer unes 150 ampolles.

Pel xef del Capritx, “aquests vins estan pensats per ser petites joies. De moment no s’estan comercialitzant i no ho farem fins que no tinguem molt clar que estem traient una cosa realment molt, molt especial”

Aquest cuiner, que més enllà de maridar el vi a taula s’atreveix amb l’elaboració, assegura que és un apassionat del vi, una mena de “sommelier frustrat”, diu. I afirma que l’experiència gastronòmica per ell és global. Per això la carta de vins del seu restaurant és peculiar si tenim en compte que no hi ha Riojas, ni Riberas de Duero, per exemple. “Jo crec que tots els restaurant s’haurien de rpeocupar d’oferir una carta amb vins que realment s’assemblin a la cuina que oferiran als seus client. Jo busco vins amb elegància i poca potència, que s’adiguin amb la nostra cuina que és precisament així”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa