Quan obres el bagul de records i busques la conjuntiva “vins i Penedès” el cap corre a donar resposta en forma de vins blancs, potser en una cerca avançada et trobes amb la paraula xarel·lo -recordant una de les varietats estrelles del territori- i potser, segons el temps que dediquem a la pensada, se’ns aniran dibuixant també les paraules macabeu o parellada. I si demanes a diverses veus quins són els vins d’aquest territori que recomanarien destapar durant aquestes festes, ens trobem que uns quants tenen el bon record dels vins negres penedesencs.

Ens hem posat un repte: conèixer les preferències de cinc personalitats del món de la cultura perquè ens recomanin el seu vi preferit del Penedès. I aquest és el resultat de l’enquesta -que convidem a escoltar i compartir, ja que venen festes i en tots els casos ens acompanyaran bé els àpats de Nadal.

Màrius Serra, al lliurament dels Premis Vinari 2021 | Foto: Jordi Play

Màrius Serra: “El Cabronet” de Martí Serdà

No podia ser un vi més idoni per un gran amant i mag de les paraules com és en Màrius Serra. L’escriptor i periodista ha decidit destapar i recomanar per aquestes festes El Cabronet de Martí Serdà, un vi negre que crida especialment l’atenció per sortir al mercat amb un vestit molt particular: l’etiqueta que cobreix l’ampolla detalla tot de qualificatius -bé, si som curosos diríem que insults-, i tots ells en català; que si brètol, tarat, cantamanyanes, tanoca, mal bitxo… Tots els mots juguen amb paraules i imatges, ben bé com ho fa habitualment l’escriptor a través dels seus Enigmàrius.

El Cabronet és un vi negre elaborat amb la varietat de raïm cabernet sauvignon.

La presentadora i actriu Txe Arana amb Xavier Grasset | J.P.

Txe Arana: Jeronimus de Torre del Veguer

L’actriu i presentadora Txa Arana és una bona amant del territori penedesenc i també dels seus vins. A l’¡hora de triar-ne un, es decanta pel Jeronimus del celler Torre del Veguer. “És un vi que en beure’l, em va traslladar a molts anys enrere, que em va donar plaer en tastar-lo i que em va fer gaudir d’un àpat basat en un guisat de tota la vida”. “És una bona recomanació per destapar i compartir coincidint amb aquests dies de festa, dirà l’actriu.

Aquest vi negre està elaborat a partir del cupatge de garnatxa negra i syrah que fermenta en un cup de pedra que es conserva de l’any 1413 recordant les antigues costums dels Monjos Jerònims. A més a més, fa criança en àmfora a partir de material obtingut en les finques de la propietat.

L’actor Toni Albà

Toni Albà: Turó de les Abelles, de Finca Viladellops

Aquest vi no només s’ha endut el premi a millor vi de Catalunya –Premis Vinari, edició 2017-, sinó que també és el vi penedesenc que tria i recomana Toni Albà per destapar aquestes festes. El premi li va arribar per l’anyada 2013, però ara ja tenen al mercat la 2016. “És un vi que s’elabora prop de casa, dirà el vilanoví, amb una extraordinària expressió de la garnatxa. És meravellós”, comenta l’actor. “Al Penedès hi ha molts racons especials”, afegirà l’actor, i aquest d’on neix el vi, a Finca Viladellops, n’és un”.

El Turó de les Abelles és un vi que elabora el celler Finca Viladellops a partir del cupatge de les varietats garnatxa negre (majoritària) amb un toc de sirà.

Poeta i traductora, Míriam Cano | Foto: Sílvia Poch

Míriam Cano: Anaïs Blanc d’U més U

M’agraden molt els blancs de xarel·lo, són molt especials“, diu la poeta i traductora Míriam Cano. Considera que “els blancs del Penedès són molt distintius i tenen caràcter”, i per això, quan se li demana que triï un vi es decanta per l’Anaïs Blanc d’U més U. “Un celler que està fent coses molt interessants”, afegirà Cano. I entre les diverses gammes, treu al mercat aquest blanc de xarel·lo que segons la poetessa “té molta personalitat i un final cítric i floral que m’encanta”. “És un vi que m’encanta prendre mentre faig l’aperitiu”, conclourà.

L’Anaïs Blanc d’U més U és un monovarietal de xarel·lo ecològic i apte per a vegans.

Actriu Estel Solé

Estel Solé: El Curiós, d’Albet i Noya

L’actriu i escriptora Estel Solé es decanta per un dels vins que elabora el celler Albet i Noya des de Sant Pau d’Ordal. Es tracta del Curiós negre, un monovarietal d’ull de llebre que surt al mercat tot just després de fer una criança curta d’uns quatre mesos en ampolla.

Aquest és el primer vi ecològic que es va elaborar al celler l’any 1979. I des d’aleshores, mai s’ha deixat d’elaborar. “M’agrada prendre-me’n una copeta quan tinc una estona de descans entre fills i feina”, comenta l’actriu. I és que és un vi que agrada per prendre així, creant un moment de pausa, però també serà un bon acompanyant d’aperitius. “Amb un color roig intens i tocs violacis, aquest és un dels vins més llaminers del celler”, diuen els propis elaboradors. I afegeixen: “Té aromes molt potents de fruita vermella, de cirera picota i carnosa, i tocs florals de rosa i mores”.

Un vi, com la resta dels anteriors, per gaudir i compartir aquests dies de festa, amb responsabilitat i totes les precaucions que la situació demana. I que faran quedar bé davant qualsevol taula i els convidats més exigents.

Nou comentari