VadeVi
Olivella: “Ara el 95% del raïm DO Penedès és ecològic, el 2025 ho serà tot”

El primer vi de la península Ibèrica que es va certificar com a ecològic va néixer al Penedès. Va ser durant els anys setanta del segle passat impulsat per un celler penedesenc, pioner d’aquest tipus de pràctiques tant a la vinya com en el procés d’elaboració. Aleshores, al Penedès, no era una rutina tan comuna com ara, que són pocs els qui no apliquen aquesta filosofia al seu projecte de vi i vida. Tant és així, que aquesta regió amb molt llarg recorregut històric, aviat celebrarà el fet de convertir-se en la primera denominació d’origen 100% ecològica del món.

“El nostre clima, càlid i mediterrani, afavoreix totalment el treball i cultiu ecològic”, determina Cisco Olivella, director de la DO Penedès. Parla amb Vadevi de com estan vivint aquesta transició posant la mirada en la naturalitat amb què molts projectes han virat cap a l’ecologia. “Va ser un camí natural”, confirma, que s’ha anat acompanyant, des de l’entitat, amb el pas del temps, i que va convertir-se en pal de paller a partir de la pandèmia. “La Covid-19 ens va obligar a parar i va fer possible que poguéssim destinar temps i recursos a perfilar un pla estratègic“, recorda. I aquell temps de reflexió va permetre posar negre sobre blanc temes vinculats amb la gestió de la vinya, la sostenibilitat, la comunicació…, i l’ecologia.

Presentació pública del Pla Estratègic del Penedès l’any 2021 | Foto: E.V.

Els orígens i la mirada al mercat

Dit i fet. La premsa se’n feia ressò el 13 de juliol de 2021: “El ple del Consell Regulador de la DO Penedès ha donat el vistiplau al nou Pla Estratègic 2021-2030. El document, redactat durant els últims sis mesos, marca el 2025 com a horitzó en què tota la producció haurà de ser ecològica“. Ara, l’horitzó està a pocs quilòmetres, i des de la Denominació d’Origen confirmen que la pròxima verema, la de 2025, tot el raïm que es qualificarà per a fer vi sota el seu segell serà ecològic. “La passada collita el 95% de raïm apte per la DO Penedès va entrar certificat, això significa que no tindrem problemes per assolir la fita a la collita de 2025”. I això, explica, significarà que tots els vins en endavant ho seran.

“Quan es va decidir, es va deixar un marge perquè en cas que fos necessari, les vinyes que no ho eren tinguessin els tres anys per fer la reconversió“, explica Cisco Olivella. I la resposta dels viticultors ha estat exemplar, agraeix. “Treballar en ecològic no contravé en cap cas a qui cuida les vinyes del territori”, malgrat que se’n va començar a parlar, com dèiem, l’any de pandèmia que va ser un any plujós, humit i que va comportar molts problemes de míldiu als productors locals; i malgrat, de nou, els episodis de sequera actuals, que podrien reduir una mica més la producció. “El viticultor que treballa eco no farà un pas enrere, ara, és conscient que és un plus de garantia per al consumidor i això té pes a l’hora de mantenir-se ferms en la decisió”. De fet, insisteix el director, no és només un plus, sinó que per alguns mercats aquest tipus de productes són requisits indispensables per traspassar la frontera, com és el cas, dels països nòrdics.

Vinyes del Penedès | Foto: cedida

Els escumosos ‘Clàssic Penedès’ ja van néixer ecològics

Els vins tranquils se sumaran als escumosos Clàssic Penedès que ja van néixer sota el paraigua de la DO com a ecològics. De fet, aquest n’era un dels requisits indispensables que demanava la denominació d’origen per poder-los certificar: que siguin 100% ecològic, “garantia de respectar una agricultura que s’integra en el medi, utilitzant mètodes tradicionals de conreu i tècniques 100% ecològiques”, segons descriuen als plecs de condicions; que siguin 100% Penedès i 100% Reserva, ja que se’ls requereix un mínim de 15 mesos de criança abans de poder-los treure al mercat.

Un context complicat

La conversa amb en Cisco Olivella no és aliena al panorama de sequera que posa en escac el present i futur de la viticultura al Penedès. Fa balanç d’una realitat que fa anys que dura, d’un context internacional que no ajuda, i d’uns preus que no s’ajusten al que necessita el viticultor per sobreviure. “Poden haver mort un 15% dels ceps, però les pluges d’aquests últims dies ens han donat un petit alè d’esperança, confiem que cauran alguns litres més en els pròxims dies que salvin la collita i sobretot garanteixin la supervivència de les plantes i de les famílies que en viuen”, conclou.

Amb el suport de:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa