Còsmic 2015

Celler: Parès Baltà

Preu aproximat: 10 euros

DO Penedès

web: paresbalta.com

Cosmic 2015 de Parés Baltà és un dels vins blancs heròics del Penedès, degut a la sensibilitat de la varietat amb què s’elabora, el sauvignon blanc. No tots els anys són fàcils per aquesta varietat tan ben adaptada a les muntanyes del Penedès superior degut a l’alçada que li assegura frescor i un major régim hídric.

Còsmic és un cupatge que fusiona l’elegància i amplitud en boca de l’autòctona xarel·lo, amb l’exuberància aromàtica i vivesa de la sauvignon blanc. És la unió de dos finques: Finca Les Torres, 690m i les Valls, 500m d’alçada, d’una zona privilegiada de boscos on les vinyes gaudeixen d’un clima privilegiat, sobretot en anyades càlides i eixutes, tan freqüents al nostre territori vitícola.

La densitat de les llàgrimes del Còsmic 2015 ens alerta de l’amplitud de boca que gaudirem en tastar-lo. Daurat pàl·lid amb reflexes verds es presenta juvenil però prometedor.

Quan el servim a 7-8ºC, llueix la famosa tipicitat del sauvignon: boix, fenc recent tallat, ginesta florida, amb certs tocs reductius que van obrint-se poc a poc.

Conforme el vi guanya temperatura i s’oxigena en copa, sorgeixen nombrosos aromes florals amb tocs vegetals que recorden la figuera, el sabó de gessamí, flor d’acacia, pomelo i d’altres que van ampliant la complexitat aromàtica.

Tal com anunciaren les seves implacables llàgrimes trobem una gran amplitud de boca i sensacions glicèriques que envolten una acidesa ben marcada del vi. El bon treball de les lies queda reflexat amb la untuositat i amabilitat tàctil del cupatge tot i que hem d’estar alerta de no deixar-lo guanyar massa graus de temperatura, ja que perdria la frescor fent-se present l’alcohol en el retronasal.

Còsmic honora les vinyes d’alçada penedesenques demostrant que cada varietat té les seves exigències agronòmiques i climàtiques i que, a part d’estar certificats com a ecològics, Parés Baltà treballa en aquesta línia de viticultura adaptada al territori tot jugant amb nombroses varietats de vitis.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa