VadeVi
La DO Penedès aspira a ser del tot ecològica
  • CA
Segell de la DO Penedès

!--akiadsense-->

La DO Penedès ja fa temps que aposta fort per l’ecologia a les vinyes. Una mostra n’és per exemple que els seus escumosos, els Clàssics Penedès ho són tots i que la nova categorització de qualitat aprovada recentment, el Vi de Mas i en Gran Vi de Mas, també ho hauran de ser.

Però aquest és només l’inici perquè la voluntat del seu president, Joan Huguet i del Consell Regulador que lidera és aconseguir que finalment totes les hectàrees de vinya amb les que s’elabora vi d’aquesta denominació siguin ecològiques.

El camí ja està començat. Fer el càlcul de quin és el percentatge en aquests moments de vinya ja ecològica és molt difícil per la superposició de tres denominacions d’origen a una mateixa zona. Recordem que en el territori de la DO Penedès hi ha 25.000 hectàrees de vinya. Inscrites a la denominació n’hi ha 16.500, però que finalment es dediquin a l’elaboració de vins sota l’empara de la DO Penedès són només 2.500 hectàrees. Recordem que la convivència de la DO Catalunya i la DO Cava al mateix territori fa que tot i que les vinyes estiguin inscrites a un registre determinat no implica finalment es faci vi amb aquesta empara.

Així els coses el que sí se sap és que de les 16.500 hectàrees inscrites a la DO Penedès, unes 6.500, prop d’un 35% ja ho són d’ecològiques.

Malgrat sembla un objectiu abastable no es planteja el canvi total de forma immediata. Huguet explica a Vadevi, que “és un procés llarg, que implicarà moratòries, però que ja ho estem parlant amb els productors, elaboradors i sindicats agraris i en general tothom hi està d’acord”.

Pel president de la DO Penedès “cal canviar el concepte. El consumidor ha d’assumir que el vi barat no es farà a Europa i que el volum no és la clau, és la qualitat. La gent ho entén amb les samarretes, per exemple, o amb altres productes, però amb el vi encara no. I aquest és un tema de país, de territori. L’hem de cuidar per seguir fer bons vins”.

La voluntat és doncs, que en un termini d’un parell o tres d’anys, es pugui crear una figuri que obligui a que totes les vinyes inscrites a la DO Penedès tinguin el certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica i a partir d’aquí es pugui anar fent la reconversió amb totes les facilitats fins finalment aconseguir-ho al 100%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa