!--akiadsense-->

El Penedès sembla que per fi vol començar a visibilitzar la gran alçada dels seus vins negres, darrerament força eclipsats per l’emergència dels vins blancs elaborats amb varietats autòctones, com ara el xarel·lo o la malvasia de Sitges. Encara que ara costi de creure, abans de la devastadora fil·loxera el Penedès era terra de vins negres. La plaga que va acabar amb la vinya, replantada amb peu americà, i l’emergència del cava van fer que les vinyes penedesenques es transformessin de manera radical. El cert del cas, però, és que primer van ser els negres els que van donar prestigi a la DO Penedès, tant a casa nostra com internacionalment. Jean Leon va regar els paladars de grans actors a Beverly Hills i el Mas La Plana de 1970 es va imposar als millors bordeus a la Olimpíada del Vi de París, organitzada por la revista especialitzada Gault-Millau, el 1979.

Els vins negres van representar l’any passat el 36,10% del total dels vins emparats per la DO Penedès, segons dades del Consell Regulador. Això va suposar un total de 6.632.000 d’ampolles de 0.75 litres durant l’any 2016. El 43,79 % dels vins negres penedesencs van anar a parar el 2016 als mercats de l’exportació. Les xifres són bastant estables durant els darrers anys. El 2015 es van vendre 6,3 milions d’ampolles de vi negre emparades per la DO Penedès.

La varietat negra majoritària, el 28% del total, o sigui, 1’8 milions d’ampolles, és la cabernet sauvignon. Aquesta varietat de raïm ocupa un total de 235 hectàrees al Penedès. Segur que aquestes xifres no agraden més d’un. Però, com diria Pitu Roca, què és més d’aquí, un cabernet plantat fa 30 anys o un sumoll plantat fa tres anyets? La segona varietat més utilitzada, molt a prop de la cabernet, és també internacional, encara que molt ben adaptada al Penedès: la merlot. Un 27% dels vins negres estan elaborats amb merlot, una varietat plantada en 225 hectàrees. La tercera varietat és l’ull de llebre, un 15% del total, la qual cosa l’any passat va suposar gairebé 1 milió d’ampolles. Hi ha 125 hectàrees plantades d’ull de llebre. D’altra banda, un 25% dels vins negres de la DO Penedès són fruit d’un cupatge.

Coincidint amb la darrera edició de la fira Temps de Vi de Vilanova i la Geltrú, el col·lectiu de cellers Qalidès que presideix Marcelo Desvalls va organitzar un esplèndid tast al restaurant Marejol amb 14 grans vins negres del Penedès. També sembla que el Consell Regulador de la DO Penedès vulgui començar a promocionar més els negres penedesencs. Per l’11 de novembre es prepara amb Olga Guasch del restaurant El Gat Blau de Vilafranca del Penedès un nou show room.

I és que, no tot és xarel·lo a les contrades del Penedès. De fet, a la web del Consell Regulador de la DO Penedès, on tenen un apartat exclusiu per al xarel·lo, també es pot llegir: “Fruit de l’experimentació, de la constant innovació i de la recuperació de varietats pròpies que havien desaparegut i l’atenció a les noves tendències dels paladars, la DO Penedès ofereix una àmplia i exquisida gamma de vins negres de qualitat. Tot un luxe per als sentits”. Això, ara per ara, sembla més màrqueting que una altra cosa. Ara bé, el filòsof xinès Lao-Tse ja va dir: observa tot el blanc que hi ha entorn teu, però recorda tot el negre que existeix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa