VadeVi
El Penedès ja té subzones però encara sense nom
  • CA

La setmana passada i després d’anys d’estires i arronses, el ple del Consell Regulador de la DO Penedès va aprovar les seves subzones. No són set, com l’última vegada que s’havia anunciat sinó vuit i encara no tenen nom oficial. Aquesta decisió sobre la que no hi ha encara consens, es prendrà el mes d’octubre després de la verema, en el proper ple.

El president de la DO Penedès, Josep Maria Albet, ha assegurat, en declaracions a Vadevi.cat, que aquest és un primer pas importantíssim. “És cert que no ens acabem de posar d’acord amb els noms. La gent de marqueting es mostra una mica reticent, perquè són llargs, però també és cert que des de la zona central hi ha una certa por, perquè pensen que portser altres nomenclaures que parlin de massís, o de conca, puguin representar alguna cosa més” ha dit Albet, que ha afegiti que “no obstant això, el temps posarà les coses al seu lloc i és per això que calia tirar-ho endavant ja d’una vegada”.

Finalment seran 8 i no 7 les subzones, ja que Massís del Garraf i Costers de l’Ordal es separen en dues. “Seran dues, enlloc d’una com plantejàvem al principi”, ha dit el president de la DO, “però quan es faci una descripció tècnica de cada una seran idèntiques”. La resta són: Conca del riu Anoia, Valls del Bitlles Anoia, la Conca del riu Foix, Serra d’Ancosa, Marina del Garraf i Costers del Montmell.

De moment hi ha poques exigències per adherir-se a aquesta nova delimitació: que la producció sigui 100% ecològica, que esitguin ubicats al territori que s’ha delimitat i que a l’etiqueta principal s’esmentin les varietat que la DO considera pròpies.

Albet que és un gran defensor de la creació d’aquestes subzones, reconeix que li hauria agradat una mica més d’ambició a l’hora de descriure tècnicament cada una d’elles, pel que fa a la quantitat de producció, per exemple, però també té clar que “decisions com aquestes no es poden imposar. El temps farà perdre la por i les coses cauran pel seu propi pes”.

“Quan es fan fer les DOs només es van tenir en compte criteris econòmics i les denominiacions d’origen s’haurien d’haver fet amb criterisn tècnics. És el que intentem polir amb aquest nou mapa del Penedès”, ha afegit.

De fet, ja han passat 15 anys des de que es va fer el Mapa del sòls on se n’analitzaven els diferents tipus compresos en el territori de la DO. I en fa 10 des del Garraf arribaven les primeres reivindicacions de singularitat. Fins fa 5 anys, quan Josep Maria Albet va arribar a la presidència tot havia estat mort. Es van fer nous mapes, en aquest cas de microclimes, d’orientacions, de pendents, etc, i es van creuar les dades amb el Mapa de sòls. D’aquí en va sorgir la delimitació territorial de les subzones.

Ara finalment, després d’aquest llarg procés, les subzones, encara sense nom, estan aprovades. “En el fons no és res més que el que han fet a la Borgonya o a Burdeus i encara que alguns no ho pensin servirà, sense cap mena de dubte per prestigiar el Penedès, seran un nou impuls. I tots n’haurem d’aprendre plegats, elaboradors, viticultors i consumidors. És com un ram fet amb diferents tipus de flors. I les possibilitats que s’obren pel Penedès són increibles” ha assegurat Josep Maria Albet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa