VadeVi
Experiència Penedès: vi, paisatge i cultura
  • CA
Benvinguda Experiència Penedès

!--akiadsense-->

El punt de trobada va ser el diumenge dia 3 al Vinseum de Vilafranca del Penedès. Després de les acreditacions i dels missatges de benvinguda dels presidents de la Denominació d’Origen Penedès, Josep Maria Albet, i de l’Associació de Cellers Qalidès, Terrers del Penedès, Marcelo Desvalls, l’Experiència Penedès es va iniciar amb una sessió formativa on se’ns va explicar als participants l’origen geològic del Penedès per part del geòleg Manu Gómez. Posteriorment, el director de la DO Penedès, Francesc Olivella, va fer una presentació del projecte de zonificació de la DO Penedès per a diferenciar les característiques i personalitat de cada zona del territori.

Conclosa aquesta sessió formativa a l’auditori del Vinseum, ens vàrem traslladar a la casa Raventós i Via, coneguda com Cal Figarot, seu social dels Castellers de Vilafranca. En aquest edifici neogòtic de finals del segle XIX, els participants a l’Experiència Penedès, vam poder fer un tast de la cultura de casa nostra, tot gaudint d’una classe magistral sobre la història de l’activitat castellera a Vilafranca i descobrir els valors que hi ha al darrera d’aquesta activitat. Amb l’emoció al cos després del visionat d’un impressionant vídeo d’una actuació dels Castellers de Vilafranca construint un castell de gamma superior, vàrem participar en un taller de com es construeix un castell, en una activitat molt divertida que va servir per trencar el gel i que els participants interactuéssim entre nosaltres.

Experiència Penedès

!--akiadsense-->

Després de la sessió de paisatge i de l’activitat cultural, li tocava el torn al vi. Al restaurant el Cigró d’Or, es va poder fer un primer tast de vins de la DO Penedès mentre es gaudia del sopar. El grup de visitants vàrem ser allotjats en diverses masies de turisme rural, repartides por tota la zona.

El segon dia de l’Experiència Penedès s’iniciava de bon matí al jaciment protohistòric del turó de la Font de la Canya, situat al municipi d’Avinyonet del Penedès. Aquest assentament iber de la tribu dels cossetans descobert l’any 1997, és objecte d’excavacions arqueològiques i estudis arqueobotànics que han posat de manifest el rol d’aquest assentament com a bressol de la vitivinicultura al Penedès. De bell nou els participants de l’Experiencia Penedès ens vàrem arremangar per convertir-nos en arqueòlegs ocasionals i poder experimentar en primera persona les tasques que els científics desenvolupen en aquest jaciment.

Font de la Canya

!--akiadsense-->

Després de l’activitat cultural del dia i d’un bon esmorzar per recuperar forces, dividits en grups vàrem fer visites a diversos cellers del Penedès. En aquestes visites s’ha pogut conèixer a fons de la ma dels propietaris dels cellers, el paisatge, les vinyes i els vins de cadascun d’ells. A darrera hora de la tarda, tot el grup ens retrobàvem al castell de Sant Martí Sarroca per participar en un showroom on es va tenir ocasió de tastar els vins més emblemàtics dels més de vint cellers de la DO Penedès participants.

Visita a Avgvstvs Forvm

!--akiadsense-->

A primera hora del matí del tercer i darrer dia d’aquesta Experiència els participants ens vàrem traslladar a la finca El Fanio propietat del celler Albet i Noya. L’objecte de la visita no va ser només poder contemplar els ceps de vinya vella de xarel·lo que hi ha plantats, ni les magnífiques vistes de la plana del Penedès, sinó que l’objectiu era mostrar-nos com es construeix un marge de pedra seca. En aquesta finca s’estava realitzant la setena edició del curs de formació per aprendre l’ofici de marger i s’ha pogut veure de prop com els mestres margers de l’escola Mallorquina ensenyaven les tècniques de construcció de marges de pedra seca als aprenents de margers. La vinya del Fanio situada a la part més alta de la finca Can Milà de la Roca, és un dels exemples més representatius de les muntanyes de l’Ordal pel que fa a l’ús de marges de pedra seca. Els participants més agosarats del grup han pogut afegir-se al grup de treball i fer pràctiques de picar pedra seca.

Fent marges de pedra seca

!--akiadsense-->

Al migdia i després de les visites a diversos cellers dividits en grups, els participants ens vàrem retrobar al celler Can Ràfols del Caus per gaudir d’ un tast de grans anyades històriques dels cellers de Qalidès, Terrers del Penedès, que va conduir el sommelier Josep Pelegrin, i on cada elaborador va fer una presentació del seu vi.

En aquest tast memorable es van poder tastar els següents vins:

Blancs:

  • Xarel·lo col·lecció 1998 del celler Albet i Noya
  • Petrea Chardonnay Màgnum 2005 del celler Mas Comtal
  • Xarel·lo Pairal Màgnum 2007 del celler Can Ràfols dels Caus
  • Avgvstvs Chardonnay 2007 del celler Avgvstvs Forvm
  • Sauvignon Blanc 2010 del celler Gramona
  • Terroja Màgnum 2011 del celler Castellroig-Sabaté i Coca
  • QX Quatre Xarel·los Màgnum 2012 del celler Mas Candí

Negres:

  • “Vinya La Scala” Gran Reserva Imperial Jeroboam 1988 del celler Jean Leon
  • Negre Selecció 1995 del celler Can Feixes
  • Dominio Cusiné 1996 del celler Parés Baltà
  • Mas La Plana Jeroboam 1999 del celler Familia Torres
  • Negre Franc 2007 del Celler Pardas
  • Turó de les Abelles 2008 del celler Finca Viladellops
  • Sumoll 2009 del celler Jané Ventura
Tast de vins històrics dels celler Qalidès

!--akiadsense-->

A les postres del dinar de comiat que es va servir just després del tast, l’associació de cellers Qalidès, Terrers del Penedès va voler retre un homenatge al Sr. Carles Esteve, propietari del celler Can Ràfols dels Caus, amb motiu del 40è aniversari de l’adquisició del celler per part seva. Després de les paraules emocionades del Sr. Esteve, es va acomiadar l’Experiencia Penedès amb la lectura d’un manifest per part del primer president de Qalidès, Joan Huguet.

L’Experiència Penedès ha estat una molt bona iniciativa de la DO Penedès i l’Associació de Cellers Qalidès, Terrers del Penedès per donar a conèixer no només els vins i aspectes vitivinícoles del Penedès, sinó també aspectes culturals, patrimonials, paisatgístics i gastronòmics del territori. Els participants hem tingut ocasió de poder conèixer de primera mà l’evolució que es viu al Penedès tan en els vins, com a la vinya, com en els cellers i que cada vegada més consolida aquesta denominació d’origen com una zona on s’elaboren grandiosos vins, tal i com s’ha pogut constatar en el tast de vins històrics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa