VadeVi
Jean Leon i CREAF estudien el potencial de la vinya per lluitar contra el canvi climàtic
Les vinyes de Jean Leon que participen a l'estudi sobre el segrest de CO2 amb el CREAF
Les vinyes de Jean Leon que participen a l’estudi sobre el segrest de CO2 amb el CREAF | Jean Leon

!--akiadsense-->

Jean Leon col·labora amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) per determinar el potencial del sòl de la vinya per absorbir el CO2 atmosfèric i contribuir a frenar l’emergència climàtica. Aquest estudi de segrest de carboni, de tres anys de durada, es realitza en una vinya ecològica de Jean Leon, situada en el terme municipal de Torrelavit, al Penedès, i té com a objectiu establir quin tipus de cultiu de cobertura permet retenir una quantitat més gran de carboni al sòl.

El projecte s’ha iniciat aquest hivern amb la sembra de quatre espècies diferents de plantes pertanyents a les famílies de les gramínies i les lleguminoses, entre les fileres i al voltant dels ceps en una superfície de mitja hectàrea. El CREAF s’encarrega de realitzar el mostreig i les analítiques necessàries per determinar la concentració de carboni del sòl abans i després de la sembra anual dels cultius de cobertura, mentre que Jean Leon realitza les tasques agrícoles de la sembra i gestió de la vinya.

Segons Jordi Sardans, investigador del CREAF i coordinador de l’estudi: “Utilitzar el sòl de les vinyes com a eina per acumular CO2 és una gran oportunitat per reduir la concentració de CO2 de l’atmosfera. A més, aquesta solució no es limita només al cultiu de la vinya, sinó que és aplicable a qualsevol tipus de cultiu i també resulta en un increment de la qualitat del sòl”.

Per a Mireia Torres, directora de Jean Leon: “Més enllà de la viticultura ecològica que duem a terme a Jean Leon, en tots els cellers de Família Torres treballem per disminuir les emissions de CO2 que generem amb la nostra activitat i també volem contribuir a reduir les concentracions de CO2 antropogènic de manera efectiva, segrestant el carboni i introduint-lo en estructures estables del sòl”.

Assaig de cultiu de cobertura vegetal a les vinyes de Jean Leon
Assaig de cultiu de cobertura vegetal a les vinyes de Jean Leon | Cedida

!--akiadsense-->

L’estudi estableix sinergies amb el projecte europeu Interreg Sudoe Coopereplace en què participen Jean Leon i Família Torres. Juntament amb la Universitat de Lleida, porten a terme assaigs de cultius de cobertura i encoixinats vegetals, així com assaigs d’aplicació de productes alternatius al coure amb l’objectiu global de fomentar la sostenibilitat i la biodiversitat.

Agricultura de carboni, clau per reduir els nivells de CO2 atmosfèric

Diferents estudis demostren que els sòls dels cultius poden ser una eina per acumular CO2 atmosfèric al sòl de forma orgànica i així contribuir a ajudar a frenar l’augment d’aquest gas i, conseqüentment, a mitigar el canvi climàtic. S’estima que el carboni que està actualment acumulat en sòls del planeta equivaldria a tres vegades el carboni que hi ha acumulat a tota la vegetació del planeta i dues vegades el que hi ha a l’atmosfera.

L’agricultura del carboni, o Carbon Farming en la seva accepció anglòfona, té un paper molt prometedor en la reducció dels nivells de CO2 atmosfèric. Inclou una sèrie de pràctiques agrícoles que han demostrat científicament la seva eficàcia, no només pel que fa a l’augment de segrest de carboni en els sòls i en les estructures perennes dels cultius, sinó també pel que fa a la millora de la biodiversitat, estructura del sòl, capacitat de retenció d’aigua, etc.

Concretament a la vinya, les principals pràctiques segrestadores de carboni són l’aplicació d’esmenes orgàniques, la utilització de cobertes vegetals (espontànies o sembrades) i la incorporació de les restes de poda d’hivern i de poda en verd.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa