VadeVi
Josep Maria Albet dimiteix com a vocal de la DO Penedès per la cessió de topònims a la DO Cava
  • CA
Josep Maria Albet i Noya deixa el Consell Regulador de la DO Penedès després de 45 anys
Josep Maria Albet i Noya deixa el Consell Regulador de la DO Penedès després de 45 anys | Cedida

!--akiadsense-->

Josep Maria Albet i Noya ja no és membre del Consell Regulador de la DO Penedès. Considera “molt greu” que la DO Penedès hagi cedit topònims propis a la DO Cava i per això ha dimitit.

El Pla Estratègic de la DO Cava preveu la zonificació que identifica els caves catalans com a Comtats de Barcelona i aquest zona té cinc subzones. Una d’elles, la que faria referència al Penedès és Valls d’Anoia-Foix.

Per defecte quan aquests topònims formen part del territori no es poden fer servir. Hi ha una oposició d’ofici s’ha d’aixecar per tal que algú altre els pugui fer servir. És el que va fer la DO Penedès el proppassat dilluns 7 de desembre que en un ple extraordinari va votar retirar aquesta oposició. Una proposta que es va aprovar amb 11 vots a favor i un en contra, el de Josep Maria Albet i Noya.

Considera que és un “error greu” haver cedit en això i aquest dilluns 14 de desembre ha presentat la seva dimissió. Feia 45 anys que formava part del consell regulador de la DO Penedès. Primer com a representant dels viticultors, després coma representant dels elaboradors, com a president durant 8 anys i des de les últimes eleccions com a vocal de nou.

“No tinc cap interès en seguir en un consell regulador que quan hi ha un tema de cava vota amb xip de cava. Això a la Rioja no hauria passat mai de mai, però aquí encara tenim aquesta visió feudalista del cava que ens ha de salvar a tots” explica en declaracions a Vadevi.

Albet i Noya considera a més, que “és encara més greu cedir un topònim propi de la DO Penedès a una altra denominació que mai ha tingut cap interès en explicar el seu origen, de fet sempre hi ha renegat i precisament per això vam sortir els que ara formen Clàssic Penedès i més tard Corpinnat”.

Assegura que “el cava sempre va renegar dels topònims i de la zonificació i a sobre que arriben tard ens han de fotre els topònims a nosaltres…Això és matxacar el Penedès”.

El que va ser president de la DO Penedès creu però que l’administració també és responsable del que qualifica de “fet molt greu”. Diu que és “un gran error de l’incavi de no tenir una mirada llarga i pensar en els orígens i de pensar només en estar de bones amb la DO Catalunya i la DO Cava”.

Ara explica que seguirà treballant, però des d’una segona línia, pels Clàssics Penedès amb la voluntat de crear una nova denominació d’origen d’escumosos al Penedès independent de la Denominació d’origen actual. I sobretot es dedicarà a acompanyar el seu fill de 28 anys en el relleu al celler.

“Quan et fas gran tens molta perspectiva i fa molts anys que sóc al consell regulador. Potser no tinc tota la veritat però és molt frustrant veure que perds una votació a la qual ningú li dona cap mena d’importància. El cava ha esternudat una mica i tothom li ha posat el mocador i jo no vull estar a un consell regulador així” conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa