VadeVi
L’apadrinament de cellers, una opció de futur pels viticultors del Penedès
  • CA
El raïm de la DO Tarragona ha superat amb èxit l'onada de calor

!--akiadsense-->

Un grup de cellers del Penedès apadrinen nous projectes de microcellers que estan iniciant la seva elaboració i comercialització dels seus vins, de les seves vinyes que cultiven. Aquesta cooperació té com objectiu generar la creació de nous cellers, “crear alternatives per tal que els viticultors del cava no hagin de dependre dels preus que marquen les grans empreses del sector”, asseguren.

Els cellers Albet i Noya, Vinyes Singulars, Mas Candí, Mas Comtal, Celler Bonans, i J.Miquel Jané, entre d’altres, estan oferint aquestes possibilitats de futur als viticultors del Penedès. El sistema d’acollir i apadrinar aquests nous projectes és molt variada i depenen de les condicions de cada nou projecte que va sorgint.

Ignasi Seguí de Vinyes Singulars
Ignasi Seguí de Vinyes Singulars

!--akiadsense-->

Vinyes Singulars, d’Ignasi Seguí, acull el projecte de Toni Osorio, un viticultor que cultiva vinyes velles, sota contracte, de la zona de la vall Bitlles-Anoia. Un dels seus vins representatius, Mestissa, és un monovarietal de macabeu d’alta qualitat que parteix de vinyes de més de 60 anys. En el cas de Vinyes Singulars, l’acolliment, o apadrinament, consisteix en un intercanvi, en no cobrar lloguer de celler ni de maquinària. A canvi, Toni Osorio treballa unes hores pel celler Vinyes Singulars, donant la seva mà d’obra. És un concepte totalment diferent dels diversos cellers privats que operen al Penedès, com a vivers de cellers. Significa compartir el celler, que els nous elaboradors aprenguin a fer vi i després puguin desenvolupar-se per ells mateixos.

Curiosament, Vinyes Singulars va començar el seu petit projecte de la mateixa manera, elaborant els seus primers vins el 2012 a Mas Candí, un dels altres cellers del Penedès que també donen suport a l’acolliment de nous projectes vitivinícoles. Per Ignasi Seguí va ser molt important aquest acolliment que va rebre, intercanviant les seves hores de feina amb la utilització del celler per la seva marca. A més a més, la seva inversió inicial va ser mínima. Ignasi Seguí va vendre les seves accions de Telefònica i amb 1.200 euros va poder iniciar el seu projecte, comprant un dipòsit de 1.500 litres, a més de la bóta de 250 litres que li va regalar Mas Candí. Al cap de dos anys es va poder independitzar, de forma gradual, i a partir del 2015, va poder vinificar tots els seus vins en el seu celler de Pacs del Penedès, fins a arribar als 50.000 kg d’aquesta collita.

Un altre exemple de cooperació i amistat entre cellers s’ha desenvolupat a Mas Candí, un dels cellers representatius de la nova generació de viticultors, enòlegs i sumillers que van impulsar la revolució de l’alta qualitat dels vins del Penedès. Mas Candí va acollir inicialment el petit projecte de Can Morral del Molí, viticultors d’Abrera. A més de Vinyes Singulars, a Mas Candí també va néixer el projecte de Toni Carbó, La Salada.

Ramon Jané de Mas Candí i Toni Carbó de La Salada
Ramon Jané de Mas Candí i Toni Carbó de La Salada | Instagram

!--akiadsense-->

Per Ramón Jané, de Mas Candí, “és una forma directa d’ajudar a persones noves, a estudiants d’enologia que acaben els estudis, a viticultors que aposten per elaborar els seus propis vins, amb petits quantitats de 5.000 ampolles”. També considera que és una forma d’ajudar al sector, “molt tocat per la crisi del cava”.

Albet i Noya és un altre dels cellers que s’ha sumat a l’acolliment, ajudant a un nou embotellador de vins del Penedès. En tots aquests casos, no es fixen unes condicions establertes, és una ajuda oberta amb moltes variables que dependrà de les necessitats o condicions de cada nou projecte. Per a Josep Maria Albet i Noya, “l’objectiu és ajudar. Ajudar a vendre als nous viticultors amb la seva pròpia marca i a fer veure a tots els pagesos del Penedès que poden obtenir millors ingressos i més possibilitats de futur, elaborant vins embotellats, de qualitat, de les seves vinyes, ja que el sistema de vendre raïm a les grans empreses és una relació de domini.”

Josep Maria Albet i Noya, aposta per oferir alternatives als viticultors
Josep Maria Albet i Noya, aposta per oferir alternatives als viticultors | Celler Albet i Noya

!--akiadsense-->

Per a Josep Maria Albet i Noya, només existeixen dues possibilitats: “o t’agenolles davant els preus o impulses nous projectes. És una situació crítica, ja que les grans empreses volen matèria barata, i si no l’acaben obtenint al Penedès, acabaran anant a un altre lloc ”.

Aquest moviment per acollir petits cellers, podria ser un reforç del nou projecte de la DO Penedès, de crear un celler de vivers, amb la intenció d’obrir-lo a la collita 2020. Aquest nou celler de vivers està pendent del finançament, del suport de les institucions. Ja s’han mirat alguns locals per Vilafranca del Penedès i s’ha trobat el suport d’empreses de maquinària enològica. Per altra banda, a Corpinnat, els 9 cellers escindits de la DO Cava, també s’estan plantejant el projecte d’acollir i apadrinar a nous cellers, a noves activitats vitivinícoles, per garantir, diuen, “el futur del Penedès”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa