Ser poc o gens convencional a una DO com la Penedès crec que li aporta un valor afegit al vi que ens ocupa avui. El Bòria 2011 és un negre fet amb sirà a una terra més aviat de blancs i de negres elaborats amb cabernet sauvignon.

Guanyador del Vinari al Millor Negre de Criança en aquesta darrera edició, el Bòria de Sumarroca ens arriba des de una petita partida anomenada de Santa Creu, de tant sols una hectàrea de les 465 que té aquest celler.

Bòria és un vi que ens enamora la vista pel color tan viu que té -tot i ser un 2011-, un granat brillant que acaba a les vores en un robí intens. Es recomanable decantar-lo una estona abans de beure’l perquè tregui la seva màxima expressió d’aromes. A copa parada, en nas, ens regala aromes de vainilla i fresques fruites roges com si d’un pastís es tractés. Després d’unes voltes, les fruites roges es transformen en fruita madura i llaminera amb alguns tocs balsàmics.

Quan més exultant es mostra, però, és en el pas per boca. Amb una delicada tanicitat que s’aprecia després, té una entrada potent i ferma que es transforma amb una elegant amargor i equilibrada acidesa, un tant dolcenca.

Pel que fa als companys de taula del Bòria, les possibilitats són molt àmplies. Si comencem pels aperitius, aquest sirà ens anirà molt be amb fuet o amb formatges curats.

Si estem amb la família fent una rostida a la llenya, les costelles de xai, llonganisses, botifarres i panxeta ens va a les mil meravelles amb aquest vi per la seva estructura i uns certs tocs de carbó que ofereix. Per als més “verds”, les verdures al foc o a la planxa es duen molt bé amb aquest criança per aquestes reminiscències a herbes aromàtiques que desprèn.

Sigui com sigui, si hem de triar un plat estrella amb què maridar aquest vi, triarem un potatge amb fesols i carns de porc, elaborat a foc lent, amb tota la seva força i que tan de gust ens ve durant els mesos d’hivern. La untuositat amb què ens omple el paladar aquest tipus de guisat, es veu netejada per la frescor del vi, aportant-li a més tota la seva estructura i una llarga durada a la boca.

Javier Campo és sommelier del Restaurant Villa Retiro de Xerta.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa