
A la verema de 1994, Martí Albet i Esteve era un infant de poc més de dos anys que just acabava de començar l’escola bressol. El seu pare, Josep Maria Albet i Noya, feia 15 anys que s’havia embarcat en l’aventura de fer vins ecològics i havia fundat el celler Albet i Noya. Fins aquell moment, elaboraven només vins monovarietals de xarel·lo, ull de llebre, macabeu, chardonnay i cabernet que bàsicament exportaven a països com Alemanya, Suïssa o Dinamarca. Però l’any 1994 va arribar el moment de fer el primer vi de cupatge, el Reserva Martí, elaborat amb cabernet sauvignon, ull de Llebre i Merlot. “Va ser el meu primer vi de cupatge i el vaig dedicar al meu fill perquè, d’alguna manera, ell també havia sigut el primer cupatge que havíem fet entre jo i la seva mare” explica Josep Maria Albet que va agafar les mans del seu petit infant i les va imprimir a les etiquetes del vi.
Ara, 25 anys més tard, Martí Albet Esteve és llicenciat en enologia per la Universitat Rovira i Virgili i dirigeix el departament de vinya de l’empresa familiar després de diferents estades a cellers de França i Califòrnia. Del seu vi en diu: “el Reserva Martí ens va demostrar, i així ho segueix fent, que el Penedès no només és terra de blancs i escumosos, també s’hi poden fer grans vins negres”.
Del Reserva Martí se’n elaboren unes 4.000 ampolles l’any. L’anyada 2011 està elaborada amb un cupatge de cabernet sauvignon i ull de llebre, provinents de les vinyes de Can Vendrell, a tocar del celler; merlot de la finca de Can Milà de la Roca, a Lavern, i un sirà plantat la zona de Mediona, a la finca de Can Simó. Té 24 mesos de criança en botes noves de roure francès i 4 anys de repòs en ampolla. Un llarg temps d’afinament que ha anat arrodonint el vi i “més que l’arrodoniran si hom té la paciència de guardar-lo en bones condicions”, asseguren des del celler.