VadeVi
Els “petits” de Ca’n Ràfols dels Caus canvien d’imatge
Nova imatge Petit de Can Ràfols desl Caus

!--akiadsense-->

Els vins “petits” de Ca’n Ràfols dels Caus han canviat la seva imatge. Els Petit Caus han passat per tres etapes. Aquest últim redisseny, obra d’en Giaco Esteva, és segons el celler “més fresc i reconeixible, vesteix una ampolla més alta i estilitzada, on s’han conservat els colors distintius, però mantenint una etiqueta neta, sense il·lustracions, amb un toc clàssic però alhora modern, amb predomini de les composicions tipogràfiques i dels elements geomètrics i amb un millor tractament dels espais”.

S’ha intentat evidenciar més el concepte de marca i han guanyat importància en la jerarquia visual altres conceptes com “ecològic” o “Massís del Garraf” , molt rellevants per a Can Ràfols dels Caus. La silueta d’un petit conill dóna el contrapunt més tangible, aportant significat al fet que Caus, nom històric familiar trobat en documents del 1478, també fa referència a la multitud de caus de conills que es troben tant a la finca com a tot el Massís del Garraf.

La història dels “petits”

En Carlos Esteva va plasmar la seva manera d’entendre el vi en la gamma Gran Caus, els primers vins que va elaborar a Can Ràfols dels Caus i que van sortir al mercat a principis dels anys 80. Tal com ell els defineix, “els Gran Caus són vins nobles i autèntics”, entenent com a noble el vi que s’elabora de manera natural, sense additius (tret del sulfurós), de produccions de raïm equilibrades i criances cuidades. De seguida van posicionar-se en un segment de gastronomia de nivell mitjà i alt.

Amb els anys es va adonar, però, que podien resultar elitistes per als consumidors joves o amb menor poder adquisitiu. Els Petit Caus van néixer a finals dels anys 90, amb el propòsit d’oferir vins honestos per a un públic més ampli, participant de la mateixa filosofia de treball que caracteritza la casa, però amb la idea de fer uns vins frescos i diferenciats, ideals per gaudir en qualsevol moment del dia.

page1image9144

Carlos Esteva, gran coneixedor dels vins de Bordeus, es va inspirar en el nom del vi Le Petit Cheval (el segon vi del prestigiós Château Cheval Blanc de Saint-Emilion). A França l’expressió “petit vin” és molt habitual i molts cellers tenen un vi que comença amb el nom de Petit. Fins i tot es va fer popular una cançó dels anys 40 “Ah! Le petit vin blanc”. En canvi, fins que van sortir els Petit Caus, al nostre país no hi havia cap vi amb aquest adjectiu en la marca.

Els Petit Caus, com tots els vins de la casa, fermenten només amb els seus propis llevats naturals. No s’ha fet mai cap addició de llevats comercials, per tal d’expressar fidelment les característiques del Massís del Garraf, capaç de donar vins estructurats, amb un marcat perfil calcari, i amb subtils aromes de garriga mediterrània, la vegetació que envolta les vinyes.

Inicialment els raïms procedien de les vinyes més joves de la finca, però en l’actualitat ja tenen més de vint anys, el que fa que els graus alcohòlics siguin més ajustats, tot i que són vins, diuen, amb la mateixa noblesa d’esperit.

L’assemblatge pot variar. Es tracta d’obtenir el millor vi possible amb els ingredients que dóna l’anyada, cercant frescor i equilibri en el Blanc, puresa d’aromes en el Rosat i suavitat en el Negre. Sempre es combinen varietats autòctones i foranes. En el cas del Petit Caus Blanc predomina la xarel·lo i la macabeu, en el Rosat i el Negre la merlot.

Carlos Esteva ja va resumir fa temps la seva forma de treballar en aquesta frase, “Per fer un gran vi es necessita bon raïm, saviesa i gràcia. La meva filosofia del vi és la filosofia de l’evident: les coses són com són. No busquem la màxima maduresa fisiològica, volem collir raïms equilibrats per fer bons vins”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa