La DO Penedès
Vinyes de la DO Penedès

!--akiadsense-->

Llegint una vella enciclopèdia de l’editorial Salvat-Hachette titulada “Conocer y escoger el vino” que es va vendre per fascicles als anys 90, en el capítol que dedica al vins del Penedès, i que es titula “Penedès, tintos tradicionales” afirma que en la època de l’Imperi Romà: “Los vinos tintos del Penedès eran más cotizados que los blancos, como ocurrió siempre en todo el Mediterráneo, donde los oscuros vinos pramnios se consideraban la mejor ofrenda de Baco” i que aquesta producció de vins negres de qualitat va perdurar al llarg dels temps, fins que al segle XIX es va fer un canvi d’orientació en el conreu de la vinya al Penedès, donant prioritat a la producció de la vinya en comptes de centrar-se en la qualitat.

També és sabut que després de la fil·loxera, al replantar-se les vinyes es van abandonar les varietats negres menys productives i es van deixar perdre algunes varietats ancestrals de la zona com la garrut, la terret negre, la monestrell, la trepat o la mandó. Varietats que en els darrers anys alguns cellers han recuperat. I es va plantar garnatxa, carinyena, ull de llebre i posteriorment van arribar la cabernet sauvignon, la merlot i altres varietats internacionals, però sobretot van ser temps on degut a l’èxit que ja començava a tenir el vi escumós, es va fer una aposta clara per les varietat blanques i sobretot per les varietats com el macabeu, xarel·lo, parellada i chardonnay.

Els vins negres del Penedès tot i tenir a favor tan el terrer com la climatologia van passar a una segon terme davant dels vins blancs i sobretot van ser víctimes de la productivitat que es buscava en tota vinya. Però avui el vins negres del Penedès suposen el 40% del total de la producció de la denominació d’origen i han experimentat un salt qualitatiu important, quan s’han aplicat a les vinyes criteris de reducció de la producció i de vinificació més moderns. També hi ha ajudat la meteorologia, que en els darrers anys ha experimentat una reducció de les pluges, fet que ajuda a reduir la producció i afavoreix una millor maduració dels raïms.

Els vines negres actuals del Penedès, tot i ser molt heterogenis, són en general vins ben equilibrats, de caràcter fresc, força corpulents i mostren uns tanins sedosos. Les varietats autoritzades per la denominació d’origen i amb les que s’elaboren els vins són: cabernet franc, cabernet sauvignon, carinyena, garnatxa negre, merlot, monestrell, moneu, petit verdot, pinot noir, sumoll, sirà i ull de llebre.

L’exemple més evident de la transformació dels vins negres del Penedès cap a vins més apreciats pel mercat és la gran quantitat de reconeixements que reben arreu, sense anar més lluny, el vi negre ecològic Turó de les Abelles, elaborat pel celler Finca Viladellops va ser el guanyador del Gran Vinari d’Or al millor vi català del 2017.

Bona acollida dels vins negres de la DO Penedès a l'Espectacle que es va fer al Recinte Modernista de Sant Pau a Barcelona

!--akiadsense-->

Però també ho mostra la bona acollida que tenen propostes com L’ESPECTACLE Vins Negres Penedès!, un esdeveniment que s’ha fet en dues ocasions a Vilafranca i aquest any per primera vegada a Barcelona al Recinte Modernista de Sant Pau. Una acció pensada per efectivament donar a conèixer els vins negres del Penedès d’alta gamma. Un esdeveniment en el que en les edicions d’aquest 2018 hi van participar fins a 11 cellers –Albet i Noya, Celler Avgvstvs Forum, Can Feixes, Jean Leon, Família Torres, Oriol Rossell, Bodegues Pinord, Can Descregut, Viladellops, Parató, Parés Baltà, Can Ràfols dels Caus, Jané Ventura, Bodegues Ca N’Estella i Bodegues Sumarroca.

Logo DO Penedès

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa