La vinya ecològica de Torre del Veguer
La vinya ecològica de Torre del Veguer

!--akiadsense-->

Tot just es compleix una dècada de l’aposta del celler familiar Torre del Veguer, de Sant Pere de Ribes, per l’agricultura ecològica. L’aposta per una agricultura més sostenible i respectuosa amb el medi ambient es va iniciar amb la varietat xarel·lo al 2010.

La presidenta i directora enològica del celler, Marta Estany, remarca que “el primer que cal per fer un bon vi, és tenir bon raïm”. És per això que treballen amb agricultura ecològica les seves vinyes que entenen que els suposa una dedicació extra per la dificultat afegida de la proximitat al mar. Afirmen que la humitat és un factor que dificulta aquesta pràctica i que per evitar que es creïn espais per la humitat que propicïin l’aparició de fongs “cal tenir les vinyes ben airejades. L’agricultura ecològica suposa un treball humà extra”, asseguren.

Els vins de Torre del Veguer, a més, són des del 2018 aptes per a vegans i treballen amb la filosofia de la mínima intervenció, sense afegir sucres, ni sulfits o en tot cas els mínims possibles. I també treuen al mercat vins sense clarificar ni filtrar.

Per Joaquim Gay de Montellà, “l’objectiu és obtenir la màxima expressió del terrer i la vinya, elaborar vins nets i honestos que parlin de la terra don provenen”. I això ho fan amb varietats autòctones mediterrànies com ara a Malvasia de Sitges, el Xarel·lo, el Xarel·lo Vermell, el Moscatell o la Garnatxa.

Vinyes de alta muntanya com a resposta al canvi climàtic

Fa 12 anys van iniciar la plantació de raïm a la Cerdanya (Girona), projecte pioner vitícola a Catalunya a l’alta muntanya per sobre els 1.200 metres sobre el nivell del mar. Aquestes vinyes experimentals de gran altura, de fet, són la resposta als efectes del canvi climàtic, plantant vinya a més alçada per obtenir vins amb molta acidesa i frescor. Han continuat plantant més vinyes tot i les dificultats pròpies de lalta muntanya, fruit d’una viticultura que anomenen heroica. Les habituals gelades avançades i tardanes, les pedregades d’estiu i l’acció animal, són elements contra els que han de lluitar cada any.

Nou comentari

Comparteix