VadeVi
Els Vins de Finca de Jean Leon compleixen 8 anys
  • CA
Els quatre Vins de Finca de Jean Leon
Els quatre Vins de Finca de Jean Leon

Jean Leon és l’únic celler de Catalunya que té 4 vins de finca i l’únic de la DO Penedès. És la màxima distinció qualitativa que atorga l’Incavi, l’autoritat vitivinícola a casa nostra i en el cas de Jean Leon li va arribar l’any 2013, el dia 22 de gener. Així el mes vinent compliran 8 anys. Són Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva, Vinya Palau Merlot, Vinya Gigi Chardonnay i Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva.

“Són vins selectes però aptes per a tots els paladars. Tot i que no són vins especialment cars sí que són singulars”, explica Mireia Torres la directora del celler. Tots estan sobre el 20€ de mitjans mitjana tret del Vinya La Scala que arriba als 40€ l’ampolla.

I són vins singulars, perquè d’entrada han de complir tota una sèrie de requisits imprescindibles que garanteixen l’origen i la qualitat del que després es trobarà a les ampolles.

Ha de ser un vi amb una excel·lent qualitat procedent d’una vinya i un entorn amb característiques pròpies. Les vinyes i els cellers han de tenir una antiguitat mínima de 5 anys en el registre corresponent de la denominació d’origen, el rendiment de producció en vinya ha de ser un 15% inferior a la mitjana de producció d’aquesta varietat en la mateixa denominació d’origen i una nota superior del comitè de tast respecte d’altres vins que no tenen aquesta categoria. S’ha de poder fer la traçabilitat des de la vinya fins que arribi al consumidor i l’envelliment ha de fer-se en bótes de fusta de roure amb una cabuda màxima de sis-cents litres.

Les vinyes del celler Jean Leon a Torrelavit, a la DO Penedès
Les vinyes del celler Jean Leon a Torrelavit, a la DO Penedès

Això pel que fa al vi específicament. Però s’han de complir més requisits per reafirmar aquesta exclusivitat. El celler sol·licitant ha de tenir una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període no inferior de 10 anys. El nom de la finca ha de ser exclusiu i no es pot fer servir per designar altres vins. Ha de tenir l’empara d’una denominació d’origen. S’ha d’especificar que és un vi de finca a l’etiqueta. El propietari del celler ha de ser el propietari de la vinya i el vi s’ha d’elaborar a un celler proper o de la mateixa finca.

Tot això que no és poc, s’ha de validar i finalment és l’Incavi qui ho certifica. Mireia Torres recorda la gran satisfacció quan es va aconseguir i l’impuls que li va donar l’aleshores director general de l’Incavi, Jordi Bort. “Vam poder demostrar que a Catalunya tenim potencial per fer gran vins i al Penedès també”, explica.

Quasi 8 anys després aquests vins continuen sent una referència a Catalunya i al mateix celler. Però com a matèria orgànica que són, no són estàtics i en aquest temps, sense sortir de la norma establerta han patit algunes modificacions.

El que més ha estat Vinya Gigi Chardonnay que ha reduït la proporció del vi que fermenta en bóta perquè no hi tingui tanta presència. Als altres tres les modificacions no afecten a l’aspecte organolèptic i per tant el consumidor no ho notarà, però la seva elaboració ha experimentat canvis, de la mateixa manera que els ha experimentat el celler en general.

Així a Jean Leon s’han aïllat llevats autòctons i s’ha fet una selecció molt acurada de les bótes que s’utilitzaran per la criança, entre d’altres. “El que volíem era bàsicament ajustar el tipus de bota al perfil que busquem per aquests vins”, explica la directora del celler.

Això a més de participar en projectes de recerca perquè tot el procés sigui més sostenible, per exemple, o per investigar la forma més eficient d’aplicar noves tecnologies a la vinya i al celler, l’experimentació amb vinya ecològica, els assajos de coberta vegetal per fomentar la biodiversitat o la depuració de les aigües residuals.

Un dels ceps vells del cabernet sauvignon del Vinya La Scala de Jean Leon
Un dels ceps vells del cabernet sauvignon del Vinya La Scala de Jean Leon

Una essència que va començar el mateix Jean Leon en el moment de crear el celler i molt abans que a ningú se li ocorregués crear els Vins de Finca. Perquè més enllà de tot, són vins que expressen el territori “tot i estar elaborats amb varietats franceses”, diu Mireia Torres. I és es pregunta “quan una varietat es cultiva en un país des de fa més de 100 anys ja es pot considerar pròpia? Per mi varietats com la cabernet sauvignon o la chardonnay s’han adaptat perfectament al terroir del Penedès i estan donant bon vins amb un potencial d’envelliment molt interessant”.

La responsable de Jean Leon té clar que el celler i els seus vins són hereus de Jean Leon, un visionari obert de mires com aquests quatre vins de finca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa