VadeVi
“Cep Tina Vi”, la memòria vitivinícola del Bages i el Moianès
  • CA

El Pla de Bages, repartit entre la comarca del mateix nom i la del Moianès, té una llarga història vinculada a la vinya i el vi. És per això que ‘Cep Tina i Vi’ compta amb el projecte ‘Recuperem la memòria popular de la vinya i el vi’, que té com a objectiu recollir testimonis per “recuperar, conservar i difondre el coneixement sobre els treballs tradicionals en la producció vitivinícola” d’aquesta zona de l’anomenada Catalunya Central. Tant les feines i procediments com les eines i instal·lacions, les varietats de plantes, les tradicions culturals lligades als treballs del camp com la venda i consum i la producció de licors són, entre d’altres, els punts d’interès d’aquesta voluntat d’investigació que ha pres forma gràcies al Centre d’Estudis del Bages i la DO Pla de Bages que, a més, compten amb el suport de 33 ajuntaments i del Consell Comarcal del Bages.

La relació d’aquest municipis de la DO Pla de Bages i el vi ha estat molt intensa i des de fa molt de temps. A tot el territori, s’hi poden trobar un munt d’elements intensament relcionats amb la vitivinicultura, d’espais agraris i parets de pedra seca a barraques, tines, eines, màquines, contenidors… que han forjat una llarga història i han donat al Moianès i el Bages un gran patrimoni que forma part del la seva identitat i que, si no fos recollit i sistematitzat, podria perdre’s, com també els coneixements, els costums, la toponímia… Gràcies a experts locals, a historiadors i a l’ajuda de les institucions, s’han fet accions de preservació de tot aquest bagatge històric i cultural, però fins ara havien estat aïllats. És per això que aquest darrer projecte s’ha proposat posar en comú tot aquest patrimoni i ampliar-lo i donar-li valor gràcies a la participació col·lectiva.

Festa Verema DO Pla de Bages
Festa de la Verema a la DO Pla de Bages

Així, “Recuperem la memòria popular de la vinya i el vi” vol recollir testimonis sobre la llarga tradició de la producció vitivinícola al Bages i el Moianès en un sentit ampli, per tal de conèixer com es feien totes les feines que s’hi relacionen abans no arribés la modernització i la industrialització del camp, especialment a la segona meitat del segle XX. Tot plegat, serà recopilat no només per a la seva conservació sinó també per difondre-ho, com a patrimoni de la cultura popular i tradicional dels pobles de la zona, com a coneixement que pot ser útil per a la producció actual i, també, com a recurs turístic que contribueixi al desenvolupament local, un gran bagatge cultural que pot desestacionalizar el turisme i fomentar l’economia.

Amb tot el coneixement que es pugui recuperar, la intenció és generar productes pedagògics i educatius i alhora un banc de dades de memòria oral i documentació escrita, gràfica i audiovisual. A més, es vol fer inventari de recursos relacionats amb la vinya i el vi i un inventari d’estris i instal·lacions d’ús tradicional. Així, es crearan elements de comunicació i recursos amb vocació educativa i d’interès cultural i turístic, de pàgines web a guies d’espais visitables, itineraris, exposicions, publicacions… com a manera de dur el Pla de Bages a un lloc cabdal de la història del nostre país i de la història de la vinya i el vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa