VadeVi
Convocats els ajuts a la restauració de pedra seca a la DO Pla de Bages
  • CA

Des del passat 11 de març i fins el proper 8 d’abril, estarà obert el primer període de sol·licitud d’ajuts per a la restauració d’estructures de pedra seca a les finques de la DO Pla de Bages. Els ajuts es dirigeixen a ajudar a rehabilitar construccions d’aquest tipus durant el 2022 als municipis que formen part de la DO, subvencionant el 40% de les actuacions de reconstrucció de parets, barraques, etc. a través del programa “Activa’t” d’inserció de persones en risc d’exclusió social de Càritas Manresa.

La quantia màxima de l’ajut serà de 2.260€ per sol·licitant. Els criteris de valoració que es tindran en compte a l’hora de valorar els projectes seran la rellevància de la construcció de pedra seca que es vol restaurar, si el projecte està encaminat a posar en valor i divulgar el patrimoni de la pedra seca des de l’àmbit cultural i turístic, i la seva vinculació al sector vitivinícola i forestal.

La Barraca del Guenyo, a Castellnou | DO Pla de Bages
La Barraca del Guenyo, a Castellnou | DO Pla de Bages

Durant la darrera setmana d’abril, es publicaran els resultats dels ajuts i les empreses que duran a terme les obres. La restauració d’aquestes estructures de pedra seca es durà a terme al llarg de l’any 2022. En cas de no esgotar el pressupost, la convocatòria quedarà oberta i es resoldrà segons ordre d’arribada de les sol·licituds. Les bases i formularis dels ajuts es podran trobar a les webs de Càritas Manresa i de la DO Pla de Bages.

Els ajuts es poden concedir gràcies a l’acord de la Fundació “la Caixa”, Càritas Manresa i la DO Pla de Bages per facilitar la integració laboral de persones en risc d’exclusió social. Càritas formarà l’equip que treballarà en els projectes de restauració de les estructures de pedra seca dels municipis de la DO, gràcies a una aportació de 20.000€ de la fundació de l’entitat bancària. La col·laboració es va formalitzar el 26 de novembre del 2021 al celler Mond Obert – Mas de Sant Iscle amb l’assistència de Jaume Masana, director territorial Catalunya de CaixaBank; Josefina Farrés, Directora de Càritas Arxiprestal Manresa; i Joan Soler i Playà, President del Consell Regulador de la DO Pla de Bages.

Les construccions de pedra seca són una part important del patrimoni històric i cultural del Bages | DO Pla de Bages
Les construccions de pedra seca són una part important del patrimoni històric i cultural del Bages | DO Pla de Bages

Les construccions de pedra sec són molt comunes al Bages, amb més de 4.000 barraques inventariades gràcies a la gran repercussió històrica del cultiu de la vinya, que de tan estès va crear la necessitat d’adequar els terrenys més abruptes per poder plantar a través de murs construïts de la mateixa manera.

Així és com neix l’estreta vinculació entre la pedra seca i la vinya, i la DO Pla de Bages fa anys que treballa per posar en valor aquest patrimoni i fer difusió de les iniciatives que contribueixen a la seva recuperació i manteniment. Càritas Manresa, per la seva banda, també fa temps que desenvolupa formacions en restauració de construccions de pedra seca en el marc dels seus projectes de formació i inserció sociolaboral, apostant per l’àmbit agropaisatgístic com a font d’ocupació i riquesa i complint un doble objectiu d’inserció laboral i sensibilització ambiental.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa