Joan Soler és enòleg. Fa 25 anys que s’hi dedica. Ha estat estretament vinculat als cellers Roqueta, però des del 2009 treballa com a consultor independent. Des d’aleshores, a més del Pla de Bages on hi té un petit celler, col·labora en projectes a diverses denominacions catalanes .

-És enòleg per tradició familiar?

Tot i que la meva família té orígens agrícoles, em dedico a la viticultura i enologia per vocació. Ja des dels estudis d’agrònom em va atraure aquest ofici i em sento agraït i afortunat de poder-me desenvolupar en un sector que em dona molt de retorn en el meu camí personal.

-Com són els vins del Pla de Bages?

Com a denominador comú podem trobar riquesa i frescor. Parlo de riquesa ja que la paraula concentració ha portat a excessos poc elegants en les darreres èpoques. El Bages, degut a terres poc fèrtils, dóna produccions baixes, afavorint maduracions molt completes que acaben en vins que des de les primeres games dels cellers omplen de sensacions, això és color alt en negres i blancs de volum en boca. La frescor, donada per les veremes tardanes que regularment arriben afins a finals d’octubre, quan ja fa fred a casa nostra, afavorint maduracions lentes amb un gran respecte en l’expressió varietal i l’acidesa, que manté vius els vins en l’envelliment i dona el contrapunt elegant a la riquesa que esmentava abans. Alguna cosa passa en una comarca on hi havien hagut 27.200 ha de vinya a finals del segle XIX, abans costava massa de fer les coses com per que generacions senceres durant segles s’equivoquessin.

-Quins reptes planteja la feina d’enòleg a la DO Pla de Bages?

A mida que avances en coneixement, sentir la confiança de permetre que les singularitats s’expressin en els vins, més enllà de patrons internacionals que marquen les línies dels grans mercats. Hem d’actuar per a contenir els límits en la forma vi, trobar l’equilibri en viticultura i buscar l’elegància en els vins, però hem de permetre que dintre d’aquesta contenció el vi trobi l’expressió més autèntica i genuïna.

-Quina evolució has vist a la DO Pla de Bages des de que es va crear la denominació?

L’evolució dels vins del Bages no es pot deslligar de l’evolució que hem fet tota la gent que hi treballem. El reconeixement de les nostres singularitats com a zona, la recuperació de varietats autòctones, … En definitiva una presa d’identitat en la que hem de seguir avançant, que és el millor llegat que podem deixar als que vinguin darrere.

-Quin moment viuen ara els vins de la DO Pla de Bages?

Estan agafant el seu lloc en el mercat, sent una denominació petita, vivim amb una sensació d’èxit la progressió que estan tenint tant en el mercat interior com exterior. Això també porta que de mica en mica també hi hagi un degoteig de nous cellers inscrits, tots ells amb vinya pròpia com a norma del nostre consell regulador, i per tan amb un discurs i identitat que té l’arrel en la història vitivinícola mil·lenària de cada racó del Bages. Diria que el Bages està florint.

-I els de Catalunya en general?

No tinc cap dubte que s’estan fent els millors vins de la història en el nostre país. Tan sols calen anys de seguir fent el mateix per a consolidar i tornar-nos un país normal, en el sentit que el vi més consumit sigui el de casa nostra. No per militància, sinó per qualitat, cultura i familiaritat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa