VadeVi
L’elaboració d’un vi en una tina de pedra seca guanya el Pedra Viva dels Premis Viu la Pedra Seca
Mas Arboset és el projecte del celler Abadal en el que es vinifica en una tina de pedra seca
Mas Arboset és el projecte del celler Abadal en el que es vinifica en una tina de pedra seca

!--akiadsense-->

El projecte Mas Arboset, la recuperació del Vi de Tina">, liderat per Miquel Palau, enòleg del celler Abadal, ha estat guardonat en l’edició d’aquest any dels Premis Viu la Pedra Seca, en la categoria de Pedra Viva.

Amb una línia de recerca clara en la recuperació de varietats tradicionals i en la investigació de tècniques de vinificació ancestrals, l’any 2009 el celler Abadal impulsava el projecte Paisatges 1883, que es concretava en el Vi de Tina Mas Arboset.

Es tracta d’un projecte experimental pioner de la mà de Valentí Roqueta, propietari d’Abadal, i liderat per Miquel Palau, enòleg del celler. S’ha centrat en la recuperació de la vinya de Mas Arboset -una vinya envoltada de bosc on hi conviuen més de 10 varietats ancestrals-, i d’una forma de vinificació antiga -l’elaboració de vi en una tina de pedra seca ubicada al mig de la vinya-. Aquest projecte és a dia d’avui una realitat ja que, des de la primera verema l’any 2012, s’elabora un vi directament d’aquesta tina.

Del projecte Mas Arboset el jurat del premi n’ha valorat molt positivament la globalitat, vinculada a la recuperació dels elements patrimonials en pedra seca i altres lligats a la viticultura, així com el propi treball de recuperació i experimentació vitivinícola i la difusió que el projecte ha representat pel patrimoni i la tradició del món del vi al Bages.

Els premis Viu la Pedra Seca, convocats pel Consell Regulador de la DO Pla de Bages, pretenen fomentar la rehabilitació del patrimoni de pedra seca (barraques, tines, murs de pedra seca…) i posar en valor la promoció, l’estudi, la investigació, la recerca i l’educació vinculats al patrimoni de la pedra seca. S’estableixen dues categories de premi: la Pedra Seca, que fomenta la rehabilitació de barraques i patrimoni vitivinícola, i la Pedra Viva, per la recerca, projecció i posada en valor del patrimoni de pedra seca.

L’entrega de premis s’ha fet aquest dilluns a la tarda en un acte privat a la Casa de la Culla de Manresa, seu del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages. El primer premi en la categoria de Pedra Seca ha estat pel camí ramader del Pla de l’Oliva, realitzat per Josep Solsona i Vaqué.

Nou comentari

Comparteix