Les barraques de pedra seca tindran el seu protagonisme a la festa de la verema del Bages

!--akiadsense-->

La Fundació La Caixa, CaixaBank, Càritas Manresa i la DO Pla de Bages convoquen ajuts per a la restauració de les estructures de pedra seca existents a les finques de la denominació d’origen Pla de Bages.

Es podran subvencionar al 50% les actuacions de reconstrucció en pedra seca (parets, barraques, etc.. ) a través de la tasca del personal del programa “Activa’t” de Càritas Manresa. Les obres de restauració es faran a través de la inserció de persones amb risc d’exclusió social formades per Càritas Arxiprestal Manresa.

Es poden presentar les sol·licitud fins dia 15 de novembre i els ajuts van destinats a la rehabilitació de construccions en pedra seca durant el 2021 en l’àmbit dels municipis que formen part de la Denominació d’Origen Pla de Bages.

Una construcció de pedra seca del Bages
Una construcció de pedra seca del Bages | Cedida

!--akiadsense-->

La quantia màxima de l’ajut serà de 2.260€ per sol·licitant. Els criteris de valoració que es tindran en compte a l’hora de valorar els projectes seran la rellevància de la construcció de pedra seca que es vol restaurar, si el projecte està encaminat a posar en valor i divulgar el patrimoni de la pedra seca des de l’àmbit cultural i turístic i la seva vinculació al sector vitivinícola i forestal.

Durant la Setmana de la Pedra Seca, del 23 al 29 de novembre, es publicaran els resultats dels ajuts i les empreses que duran a terme les obres. En cas de no esgotar el pressupost, la convocatòria quedarà oberta i es resoldrà segons ordre d’arribada de les sol·licituds.

Persones en risc d'exclusió social aprenen les tasques de restauració del patrimoni de la pedra seca
Persones en risc d’exclusió social aprenen les tasques de restauració del patrimoni de la pedra seca | Cedida

!--akiadsense-->

Un projecte de territori que relaciona paisatge cultural i acció social

La Fundació “la Caixa” ha mostrat el seu suport, a través de CaixaBank, a Càritas Manresa i la DO Pla de Bages per a facilitar la integració laboral de persones en risc d’exclusió social. Càritas Arxiprestal de Manresa formarà a l’equip de persones que treballaran en el projecte de restauració de les estructures de pedra seca existents als municipis dins l’àmbit de la Denominació d’Origen Pla de Bages. L’entitat social ha rebut una aportació de la Fundació “la Caixa” de 25.000 euros, canalitzada a través de l’Acció Social de CaixaBank.

Gràcies a la col·laboració, Càritas Manresa i la D.O. Pla de Bages podran dur a terme la restauració de construccions de pedra seca. Aquestes estructures són molt comunes al Bages. De fet, hi ha més de 4.000 barraques inventariades degut al la gran repercussió històrica del cultiu de la vinya, que en ser tant estès al territori va fer que s’haguessin d’adequar els terrenys més abruptes per a poder-hi plantar vinya a través de murs de pedra seca.

D’aquí sorgeix l’estreta relació entre la pedra seca i la vinya, i de fet, el Consell Regulador DO Pla de Bages fa anys que treballa per posar en valor aquest patrimoni i fer difusió de les iniciatives que contribueixen a recuperar-lo i mantenir-lo.

Nou comentari

Comparteix