Aquest divendres 14 d’octubre s’han lliurat els premis de l’edició 2022 del concurs ‘Viu la Pedra Seca’ i s’ha inaugurat una exposició a la Torre Lluvià de Manresa que repassa i posa en valor la història, així com els usos i costums del patrimoni de la pedra seca al Bages.

A l’acte hi participaren Josep Soler, expert en pedra seca i altres membres del jurat avaluador, Joan Soler i Eva Farré, president i secretaria del Consell regulador, i els premiats en cadascuna de les categories. La inauguració ha anat a càrrec de Joan Soler, Pol Huguet, regidor de ciutat verda de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, regidora de cultura de l’Ajuntament de Manresa i l’autor Jaume Plans, expert en pedra seca.

Primer premi per l’Associació Rocafort | Foto: cedida

Els guardonats dels premis ‘Viu la Pedra Seca’ 2022

Vet aquí una nova edició dels premis que se celebren des del 1996 per tal de “posar en valor el patrimoni cultural de la pedra seca al Bages, tant vinculat a la vinya i el vi”, en paraules dels propis organitzadors.

S’han premiat dues categories. D’una banda, la Pedra Seca, dedicada a la rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca; i de l’altra, la Pedra Viva, on es valora la difusió, l’estudi i posada en valor del patrimoni de la pedra seca al territori que abasten els municipis de la Denominació d’Origen Pla de Bages.

Els guardonats en l’edició 2022 són, pel que fa a la categoria Pedra Seca: e

  • 1er premi – valorat en 700€ – ha estat per l’Espai Pedra Seca a l’entorn del Castell de Rocafort realitzat per Associació Rocafort, patrimoni i Documentació i Club Barracaire de Rocafort. S’ha valorat el conjunt format per les quatre barraques restaurades i tots els elements que ho acompanyen: els marges, bancs, parets i bassa. Una rehabilitació premiada pel bon nivell tècnic en la col·locació i el treball de la pedra seca i la integració i unitat paisatgística del conjunt rehabilitat.
  • El 2n premi en la modalitat de Pedra Seca, premiat amb 400 euros, ha estat per la recuperació de paisatge de pedra seca a la finca d’Oller del Mas realitzat pel celler Heretat Oller del Mas al terme municipal de Manresa. La proposta ha combinat la rehabilitació de marges i una barraca amb la recuperació de conreu de vinya. S’ha valorat la notable qualitat tècnica i la recuperació de paisatge agrari que és un valor de present i futur.

El jurat també ha volgut reconèixer amb una menció especial i un premi de 200 euros a Grup Roc & Roc per la rehabilitació d’una barraca de vinya a Can Vila d’Artés. Una acurada tasca que ha consistit en rehabilitar una barraca singular que presentava un avançat estat de deteriorament i amenaçava l’esfondrament definitiu. També s’han tingut en compte la reconstrucció d’elements accessoris a la barraca també de pedra seca.

Pel que fa a la categoria Pedra Viva, el premiat ha estat el Projecte educatiu “camí ramader de Marina” presentat per l’Institut Escola Barnola d’Avinyó, amb un premi de 400 euros. Aquest ha incorporat iniciatives novedoses com l’apadrinament d’una barraca de vinya per assegurar-ne la conservació. Ha estat un projecte transversal i participatiu que abasta diversos cicles educatius.

Inauguració de l’exposició Viu la Pedra Seca

L’acte també ha acollit la inauguració de l’exposició “Viu la Pedra Seca” a la primera planta de la Torre Lluvià. Una mostra que situa, explica i valora la història, usos i costums del patrimoni de la pedra seca en l’àmbit de la DO Pla de Bages.

El Bages compta amb el testimoni de 6.500 barraques de vinya i quilòmetres de murs i altres construccions de pedra seca. Fruit d’una època d’esplendor on es van arribar a cultivar 27.700 hectàrees de vinya fa 150 anys. Aquesta responsabilitat ha portat a la DO Pla de Bages a vetllar per la posada en valor del patrimoni de la pedra seca del territori.

Gràcies a la col·laboració i complicitat entre entitats, el Consell Regulador ha editat i dissenyat l’exposició i l’Ajuntament de Manresa n’ha adequat i facilitat l’espai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa