VadeVi
Roqueta serà al Mobile World Congress amb una ampolla de vi intel·ligent
Una ampolla de Ramon Roqueta amb una etiqueta intel·ligent

!–akiadsense–>

El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) presentarà enguany al Mobile World Congress una nova tecnologia basada en l’electrònica impresa que obre la porta a la fabricació d’objectes intel·ligents connectats a Internet que no s’havien plantejat fins ara, com és el cas d’una ampolla de vi que mostrarà a la fira, on es possible verificar el seu contingut sense obrir-la, gràcies als sensors que porta incorporats a l’etiqueta.

Això és possible perquè l’ampolla porta una etiqueta intel·ligent amb electrònica impresa, sense bateries, que conté sensors de temperatura i de qualitat que permeten la monitorització del producte amb l’ampolla tancada, mitjançant tecnologia Near Field Communication, que fa possible una alimentació i comunicació sense fils a una aplicació mòbil.

Les etiquetes, que han estat fabricades amb serigrafia a escala industrial per Germark, s’han aplicat, per primer cop, en algunes ampolles del celler Ramon Roqueta, que les implantarà per proves dins de la seva cadena de distribució fins al consumidor. Les dades rebudes seran emmagatzemades en el núvol, de manera que estaran llestes per donar informació sobre el producte des de que surt del celler.

El projecte s’ha enfocat cap a la producció industrial, identificant i solucionant els reptes per a la fabricació massiva d’aquest tipus d’etiquetes, que es considera que tenen un gran potencial en sectors com el packaging, la logística i l’alimentari, entre altres àmbits.

“La utilització d’electrònica impresa i hibridada per a la connexió de objectes dins de la Internet de les Coses incrementa la traçabilitat i la comprensió de l’ús dels productes, de manera que es pot optimitzar i millorar tot el seu cicle de vida”, explica el director general de Negoci d’Eurecat, Miquel Rey.

En les seves paraules, la nova tecnologia “ofereix la possibilitat de dotar de connexió productes o objectes on mai s’ha plantejat incorporar electrònica, mitjançant una tecnologia compatible amb els actuals sistemes de producció de la indústria gràfica i l’electrònica”, de manera que s’obre “un model de negoci totalment sostenible i viable”.

A nivell ambiental, a més, aquesta innovació “presenta un nivell de sostenibilitat elevada, sense la necessitat de bateries, amb l’ús de materials reciclables i, fins i tot, biodegradables”, a més de reduir els materials plàstics i metàl·lics en la fabricació de productes sensoritzats, la qual cosa “suposa una reducció de la seva petjada ambiental”, assenyala la investigadora que ha coordinat el projecte, Claudia Delgado.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa