Parc del Secà, 2n premi en l'edició Viu la Pedra Seca l'any 2018
Parc del Secà, 2n premi en l’edició Viu la Pedra Seca l’any 2018 | DO Pla de Bages

!--akiadsense-->

El Consell Regulador de la DO Pla de Bages obre una nova convocatòria dels premis “Viu la Pedra Seca” fins a l’abril del 2020. A més de la rehabilitació de barraques i altres construccions, també es premia la investigació, els treballs de recerca, així com també els projectes, iniciatives i accions de promoció i difusió que posin en valor del patrimoni de la pedra seca en l’àmbit de la DO Pla de Bages.

La Denominació d’Origen Pla de Bages fa 24 anys que es treballa per la promoció dels vins del Bages a través de la seva història i important patrimoni vitivinícola. Una gran part d’aquest patrimoni rau en les construccions de pedra seca, presents en tots els municipis de l’ambit de la denominació d’origen Bages i part del Moianès, essent la comarca amb més barraques de pedra seca de Catalunya. Ara fa un any, l’art de la pedra seca va ser inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

Aquest mes s’obre de nou la convocatòria per a l’edició 2020 dels Premis Viu la Pedra Seca, que tenen com a objectius la rehabilitació, conservació de les barraques de vinya i altres construccions de pedra seca així com la posada en valor a partir de la promoció, l’estudi, la investigació, la recerca i l’educació vinculada al patrimoni vitícola de la pedra seca, principalment en l’àmbit de la DO Pla de Bages.

En aquests, s’estableixen dues categories de premis: pedra seca, basat en la rehabilitació de barraques i altre patrimoni vitivinícola i pedra viva, orientat a la recerca, projecció i posada en valor del patrimoni de la pedra seca.

La categoria pedra seca fa referència a les barraques de vinya, tines, marges, basses d’aigua tancades, etc, construïdes totalment amb la tècnica de “pedra seca”, és a dir, la col·locació de pedres sense cap material d’unió o amb el material que en aquell temps s’emprava. Per presentar-s’hi cal afegir a la inscripció fotografies d’abans de la restauració i s’hi podrà participar amb més d’una construcció.

Olis Migjorn va obtenir el primer premi l'any 2018 al concurs Viu la Pedra Seca

!--akiadsense-->

En la temàtica pedra viva es volen abarcar els treballs referents a la investigació, treballs de recerca, projectes final de carrera, educació, iniciatives, obres i accions de promoció i difusió, etc. relacionats amb el patrimoni vitivinícola de la pedra seca. Les valoracions del jurat es faran segons la rellevància de la investigació, estudi o projecte, l’esforç per a la consecució del projecte, l’efecte en la difusió del patrimoni de la pedra seca en el territori i la seva projecció de futur .

Per a participar-hi cal formalitzar la inscripció abans del 30 d’abril del 2020 al Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Casa de la Culla, s/n 08243 Manresa o per correu elèctronic a info@dopladebages.com.

Hi haurà dos premiats per categoria. Els premis pedra seca a la rehabilitació seran de 700 i 400€ respectivament i els premis a la recerca, projecció i posada en valor seran de 400 i 200€.

El jurat el conformen experts en construccions de pedra seca i persones relacionades amb el sector vitícola del Bages. Albert Fàbrega, expert en construccions de pedra seca, Josep Mª Sarrate, arquitecte, Josep Mª Soler, expert en construccions de pedra seca – CEB, Joan Villaplana, fotògraf, Jaume Plans, expert en construccions de pedra seca, Joan Francesc Baltiérrez, president de la Confraria dels vins del Bages i Eva Farré, secretària del CRDO Pla de Bages.

Al marge de concurs, però també amb l’objectiu de treballar per conservar el patrimoni de la pedra seca, la Denominació d’Origen Pla de Bages va signar el 2018 un conveni amb Càritas Manresa, a través d’Empreses amb Cor, basat en la formació i ocupació de persones a través de la rehabilitació de construccions en pedra seca. Aquest servei de Càritas és obert a tothom i a través d’ell és possible el manteniment d’aquest patrimoni mitjançant la tasca social.

Nou comentari

Comparteix