VadeVi
‘Viu la Pedra Seca’ de la DO Pla de Bages amplia termini de presentació de projectes
  • CA
Construccions de pedra seca premiades a l'edició 2019
Construccions de pedra seca premiades a l’edició 2019 | DO Pla de Bages

!--akiadsense-->

Aquest dijous dia 30 d’abril acabava el termini de la convocatòria 2020 dels Premis Viu la Pedra Seca, una edició que ha vist limitada la presentació de projectes a causa de la crisi de la covid19 en que el confinament de la població no ha permès la realització d’obres de rehabilitació de barraques de vinya, tines i altres construccions de pedra seca.

És per aquests motius que s’ha decidit ampliar el termini de presentació de projectes fins el 20 de setembre tot i que no es descarta ampliar de nou el termini si la tornada a la normalitat s’allarga.

El territori de la Denominació d’Origen Pla de Bages compta amb una rellevant història i patrimoni vitivinícola. Els municipis que configuren la DO Pla de Bages (Bages i part del Moianès) son els que tenen més barraques de vinya i construccions de pedra seca de Catalunya, amb més de 4.000 inventariades. Per aquest motiu, des dels seus inicis, el Consell Regulador ha vetllat per la rehabilitació i posada en valor d’aquest patrimoni cultural vinculat a la vinya i el vi.

El Premi Viu la Pedra Seca, te com a objectiu la rehabilitació, conservació de les barraques de vinya i altres construccions de pedra seca així com la posada en valor a partir de la promoció, l’estudi, la investigació, la recerca i l’educació vinculada al patrimoni vitícola de la pedra seca, principalment en l’àmbit de la DO Pla de Bages.

S’estableixen dues categories de premis: pedra seca, basat en la rehabilitació de barraques i altre patrimoni vitivinícola i pedra viva, orientat a la recerca, projecció i posada en valor del patrimoni de la pedra seca.

La categoria pedra seca fa referència a les barraques de vinya, tines, marges, basses d’aigua tancades, etc, construïdes totalment amb la tècnica de “pedra seca”, és a dir, la col·locació de pedres sense cap material d’unió o amb el material que en aquell temps s’emprava. Per presentar-s’hi cal afegir a la inscripció fotografies d’abans de la restauració. Els participants podran participar amb més d’una construcció.

En la temàtica pedra viva es volen aglutinar els treballs referents a la investigació, treballs de recerca, projectes final de carrera, educació, iniciatives, obres i accions de promoció i difusió, etc. relacionats amb el patrimoni vitivinícola de la pedra seca. Les valoracions del jurat es faran segons la rellevància de la investigació, estudi o projecte, l’esforç per a la consecució del projecte, l’efecte en la difusió del patrimoni de la pedra seca en el territori i la seva projecció de futur.

Podeu trobar més informació dels Premis Viu la Pedra Seca a la web dopladebages.com

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa