VadeVi
La DO Tarragona autoritza els escumosos ancestrals
  • CA
Els primers ancestrals que sortiran sota l'empara de la DO Tarragona
Els primers ancestrals que sortiran sota l’empara de la DO Tarragona | Cedida

!--akiadsense-->

La DO Tarragona ja té l’autorització oficial que li permetrà poder elaborar a partir de la primavera d’aquest 2021 els primers vins escumosos ancestrals, una tècnica a partir de la qual s’elaboraven els vins escumosos antigament, amb una sola fermentació.

La normativa estableix clarament que els vins ancestrals “no podran sortir al mercat abans de l’inici de la primavera de l’any següent a cada collita”. A partir de l’equinocci d’aquesta primavera, en concret el dia 20 de març, es podran comercialitzar, per tant, vins escumosos seguint aquesta tècnica, una demanda dels cellers de la DO Tarragona que finalment ha estat autoritzada.

La principal diferència d’aquesta tècnica per elaborar els vins és que l’ancestral només té una única fermentació que finalitza a l’ampolla. A aquests vins escumosos durant el procés de l’embotellament no se’ls poden afegir sucres, ni cap tipus de llevats ni licor d’expedició i el degollament es farà abans que es puguin comercialitzar.

El plec de condicions recomana que els ancestrals de la DO Tarragona es facin amb les varietats autòctones blanques més típiques del territori com poden ser el macabeu, el xarel·lo, la parellada, el moscatell o la garnatxa blanca. Pels rosats es recomana el sumoll, l’ull de llebre o la garnatxa.

Escumosos ancentrals que ara podran tenir DO Tarragona
Escumosos ancentrals que ara podran tenir DO Tarragona | Cedida

!--akiadsense-->

Vicenç Ferré, president de la DO Tarragona, es mostra satisfet per aquesta acceptació del mètode ancestral que converteix la DO Tarragona en la segona del nostre país que podrà etiquetar amb DO vins fets amb la tècnica ancestral. “És molt interessant poder recuperar i actualitzar aquest tipus de tècniques que ens permeten oferir al mercat d’una forma plenament regulada i amb totes les garanties, una nova tipologia de vins que de ben segur atraurà el consumidor interessat a tastar novetats”, explica el president de la DO Tarragona. L’equinocci de primavera té lloc al voltant del dia 20 de març quan el flux de la llum solar és perpendicular a l’eix de la terra i per això el dia i la nit duren igual, un fet que provoca moltes llegendes en diverses cultures i al mateix temps és un moment important en el cicle agrari amb la germinació de molts conreus que ‘tornen a la vida’, després del període hivernal.

Els cellers ‘ancestrals’ de la DO Tarragona

Mitja dotzena de cellers de la DO Tarragona estaven elaborant en fase de proves des de feia temps diversos vins amb la tècnica ancestral, amb l’objectiu de poder-los treure al mercat un cop aquesta manera de fer sigui estès admesa dins el plec de condicions de la DO Tarragona. Ara, a partir d’aquesta primavera, ja es podran comercialitzar amb l’etiqueta de la DO Tarragona els vins escumosos ancestrals que elaboren els cellers Estol Verd de Rodonyà, Mas Vicenç de Cabra del Camp, Celler Sanromà de Vilarodona, Celler Pedrola/Camí de Sirga de Miravet i la Cooperativa de Benissanet, a la Ribera d’Ebre.

A banda d’aquests escumosos tradicionals, altres cellers de la DO Tarragona ja fa anys que comercialitzen vi escumós seguint el mètode tradicional: com ara De Muller de Reus, Cellers Blanch de Puigpelat o la Universitat Rovira i Virgili.

També el trepat

El nou plec de condicions de la DO Tarragona també ha autoritzat els cellers a poder elaborar els seus vins amb la varietat trepat, estesa també en alguns municipis de l’Alt Camp, encara que amb poques hectàrees.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa