VadeVi
La DO Tarragona impulsa la primera edició de la Festa de la Verema
  • CA
Festa de la Verema de la DO Tarragona

!--akiadsense-->

El Consell Regulador de la DO Tarragona ha impulsat enguany la primera edició de la Festa de la Verema a la DO Tarragona, un seguit d’activitats lúdiques i divulgatives que es desenvoluparan en una dotzena de cellers de bona part del territori de la DO (Alt Camp, Baix Camp i Ribera d’Ebre) i a la ciutat de Valls, al voltant de la verema, un dels moments més importants de l’any i que és la base del treball que posteriorment permetrà elaborar als diferents cellers els vins que sortiran al mercat local, català i per l’exportació.

Les activitats estan destinades a tota mena de públic, algunes especialment pels adults i altres pel públic familiar, perquè és la voluntat de la DO és difondre tot allò que envolta la cultura del vi i la viticultura n’és una part important, segons ha explicat el president de la DO Tarragona, Vicenç Ferré, avui en una roda de premsa i visita a les vinyes i als Cellers Blanch de Puigpelat (Alt Camp). L’acte ha comptat amb la presència de Vicenç Ferré; un dels propietaris de Cellers Blanch, Roger Soler i Òscar Peris, regidor de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Valls. Tots tres s’han encarregat de veremar amb tisores els primers raïms de la varietat macabeu d’aquesta finca de la població de Puigpelat tal i com es feina antigament abans de la mecanització de bona part de les plantacions.

La DO Tarragona vol amb aquesta festa donar a conèixer també les diverses propostes enoturístiques que preparen els cellers i que la gent s’hi desplaci i els conegui, però sobretot es vol explicar a tots els interessats els secrets de la verema i rememorar en alguns casos com es feia tradicionalment la verema al nostre territori.

La Festa de la Verema ofereix propostes tan suggeridores, divertides i fins i tot ideals pels amants del turisme actiu com una baixada en kayak pel riu Ebre combinada amb un tast de vins, com el que organitza el celler Vins i Olis Suñer de Ginestar; un tast de most i vins ecològics amb degustació de productes de la Ribera d’Ebre a Biopaumerà de Rasquera; un tast de vins a cegues a Lafineravins de Rasquera; un sopar maridatge de final de verema acompanyat de música en directe a Molí de Rue de Vinebre; una festa de la verema en família a Mas Vicenç de Cabra del Camp que inclou verema i premsat a l’antiga; un esmorzar de verema amb passeig en carro a Masmolets i els Boscos de Valls a càrrec del Celler Mas Bella; la festa de la verema centenària amb vermut concert, trepitjada de raïm i passeig en carro a Adernats de Nulles; una descoberta sensorial de la verema i el vi a Cellers Blanch de Puigpelat; un esmorzar de veremador amb una jornada de l’Orient Tast al celler Estol Verd de Rodonyà; un passeig amb carro per les vinyes amb tast a Vinya Janine de Rodonyà; un maridatge de vins amb varietats tradicionals com el macabeu i el cartoixà vermell i un dinar maridatge a les Vinyes del Tiet Pere de Vilabella: un tast de vins joves de dues anyades amb passejada inclosa per les vinyes al Celler Sanromà de Vila-rodona; la verema a l’antiga al celler Mas del Botó d’Alforja; un descens en kayak des de Mora la Nova fins a Miravet per tastar els mostos amb els quals s’elaborarà el vi la Pocavergonya o l’esmorzar de veremadors a la plaça del Blat de Valls que estarà amenitzada amb música en directe i que organitza l’Ajuntament de Valls que s’ha volgut sumar a la iniciativa de la DO Tarragona.

Els detalls de la festa

Tota la informació es pot trobar a la web de la DO Tarragona i als fulletons que s’han editat per tal donar a conèixer el programa. Totes les activitats són de pagament amb preus que oscil·len dels 3 als 50 euros.

La Festa de la Verema a la DO Tarragona està organitzada pel mateix Consell Regulador, els cellers participants i compta amb el suport i el patrocini de l’empresa Amorim Cork, una de les grans empreses internacionals que fabrica taps de suro i que des de fa uns anys està implantada a Catalunya.

Bones previsions per la Verema 2019 a la DO Tarragona

D’altra banda, aquesta setmana ha arrencat definitivament la verema a la major part dels cellers de la DO Tarragona amb una previsió excel·lent quant a la qualitat del raïm i un increment de la producció d’un 10% respecte a la de l’any passat.

En total els viticultors de la DO Tarragona, segons ha explicat el president Vicenç Ferré, colliran al voltant de 4.300 hectàrees, un 45% de les quals de la varietat macabeu que és la predominant i la que la DO vol impulsar com a varietat representativa de la DO. Per darrere d’aquesta xifra situem l’ull de llebre, que és la varietat predominant en vins negres i el merlot, en menor mesura. En total a la DO Tarragona hi trobem una vintena de varietats que fan possibles els vins dels 30 cellers de la DO que ara mateix podem trobar al mercat. Enguany la maduració del raïm ha estat lenta i per això s’ha endarrerit al voltant de 10/15 dies respecte a la verema de l’any passat. Les pluges de fa unes setmanes i les del dia d’ahir han estat beneficioses i no suposaran cap problema per la seva sanitat i qualitat del raïm. La previsió és que la verema s’allargui fins a la primera quinzena d’octubre a les zones d’interior que tenen una maduració més tardana.

Els primers a iniciar van ser fa uns dies alguns viticultors de la Ribera d’Ebre i aquesta setmana s’hi van sumant els viticultors de les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès. En total, la DO Tarragona produeix al voltant de 12 milions de quilos de raïm, a partir dels quals s’elaboraran uns 2 milions de litres de vi embotellats amb l’etiqueta de la DO que es vendran al mercat local i estatal en un 75% i la resta s’exportarà a diversos mercats internacionals, principalment Estats Units, la Xina i nord d’Europa. Vicenç Ferré, el president de la DO, es mostra convençut del potencial de la DO Tarragona gràcies al treball que fan els viticultors i també la incorporació de nous cellers, com ara Cellers Blanch que avui ha acollit el tret de sortida de la verema 2019.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa