VadeVi
Mas Vicenç presenta Castell Tallat, la joia del celler
  • CA

Aquest dimarts, el Celler Mas Vicenç de la D.O. Tarragona va presentar oficialment el seu nou vi Castell Tallat, un producte que enllaça el passat històric fins l’herència romana del Camp de Tarragona i que ha nascut per ser un emblema tant entre els vins blancs del celler com entre tots els de la Denominació d’Origen.

Vicenç Ferré, propietari del celler i president de la D.O. Tarragona, remarca que el costar de macabeu del Castell Tallat és la joia indiscutible de Mas Vicenç. “És una de les primeres vinyes que es va plantar amb peu americà a Cabra del Camp”, explica, recordant que el seu origen és al 1912, en ple ressorgiment del moviment cooperatiu després de la plaga de la fil·loxera. De fet, afirma, “hem esperat uns 16 o 17 anys perquè no teníem l’experiència o la profunditat per fer un vi de gamma tan alta”. Tot i això, ha destacat, “l’hem vinificat sempre perquè la vinya ens ho demanava” i, també, perquè és “una manera de protegir-la”.

Castell Tallat 2020 | Celler Mas Vicenç
Castell Tallat 2020 | Celler Mas Vicenç

Una altra de les particularitats d’aquest vi és la seva selecció manual i la fermentació en àmfora d’argila. “L’acer inoxidable no evoluciona el vi”, explica Ferré, “l’estanca”. La fusta, per la seva banda, “li dóna aromes”. El que volien, fent servir argila petrificada, és que no donés “tantes sensacions de pols ni fang i que el material fos més porós”, però sempre amb l’objectiu d’aconseguir un vi que funcionés “bé sense emmascarar i sense donar gustos que tapen el gust varietal” del macabeu, dels aromes de la finca i de la terra. Així, conclou, han aconseguit “una elegància que és el que fa destacar més el vi”. La varietat és el que li dóna “les notes de fruita de pinyol, de préssec i d’albercoc”, i la finca li dóna el sabor “de la terra i de la marinada”, un estil que, recorda, va molt en la línia dels vins de la D.O. Tarragona. És per això que han triat la fermentació en àmfora, perquè “el material és un acompanyament però el que marca és el raïm”.

Així és, resumeix Vicenç Ferré, com en una vinya de baix rendiment s’ha aconseguit un vi “molt gastronòmic”, de 14,5º, que té “una doble vessant” perquè és alhora molt greixós i amb notes anisades però que alhora és obert i jove, ideal també per a l’estiu. En aquest sentit, destaca que totes les ampolles duen l’anyada: “l’hem marcat molt perquè respectem el raïm i hem mirat com ha evolucionat cada any”. “Ara és òptim però és molt jove”, remarca, “i es podrà gaudir durant 5, 10, 15 o 20 anys”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa