VadeVi
Alarma a la DO Terra Alta per l’autorització de tres nous parcs eòlics a la comarca
  • CA

!--akiadsense-->

La Denominació d’Origen (DO) Terra Alta lamenta i manifesta la seva preocupació per la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya dels anuncis d’aprovació definitiva dels tres Plans Especials Urbanístics de les tres noves centrals eòliques que es projecten a Vilalba dels Arcs, La Pobla de Massaluca i Batea.

Es tracta d’un pas més per a la construcció d’unes noves centrals que el territori intenta evitar, tant des de les organitzacions empresarials com la mateixa DO o els gremis de restauració i turisme rural, com des de les administracions locals i plataformes i entitats socials com l’Ateneu Popular La Pastora i la Plataforma en Defensa de la Terra Alta. No en va, el Consell Comarcal va votar en contra de la massificació eòlica a la comarca i a favor de la paralització d’aquests nous projectes en un ple del passat mes de desembre.

En defensa del paisatge i del model econòmic que impera a la comarca de la Terra Alta, basat en l’agricultura i el turisme, responsables de la Denominació d’Origen (DO) Terra Alta i altres representats de la ciutadania i empresariat local es van reunir amb el President de la Generalitat de Catalunya i la Consellera d’Empresa i Coneixement el passat mes de gener. El propi President va verbalitzar l’oposició del Govern a la massificació eòlica. Durant la trobada, els responsables polítics van demanar temps per negociar amb les empreses promotores i buscar alternatives. Des de la DO i la resta d’entitats i organismes implicats s’ha respectat, malgrat la no resposta a diversos requeriments sobre l’estat de les negociacions per part del Consell Regulador. És per això que ara sorprèn i decep veure com els tràmits per a la construcció d’aquests parcs eòlics continuen sense entrebancs, obviant els acords establerts a la citada reunió del mes de gener i ignorant deliberadament les reiterades al·legacions al projecte que s’han presentat des de la DO Terra Alta i la resta d’entitats implicades.

Davant aquest context, la DO Terra Alta continua més que mai amb la campanya en contra de la massificació eòlica. No només intensificarà l’estratègia institucional sinó que accelerarà les mesures de caràcter legal per salvaguardar el paisatge del territori, autèntic motor econòmic i garantia per més despoblament.

La comarca de la Terra Alta, amb una extensió de 700km2 i 12.000 habitants -el 0,16% del total d’habitants de Catalunya- suporta actualment el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya. En cas de construir-se les centrals previstes, aquest percentatge passaria a ser del 45%, una xifra que és del tot desmesurada per a una comarca que treballar per un futur més sostenible.

El Consell Regulador es mostra plenament a favor de les energies renovables, però demana també defensar el seu paisatge, eix de construcció d’un potent projecte de desenvolupament enoturístic, entre altres motius perquè, després de més de 10 anys amb projectes eòlics en funcionament a la comarca, ha quedat demostrat que l’aportació d’aquests projectes a la Terra Alta és pràcticament nul·la, i que, a més, no s’està complint ni amb els objectius previstos per la Generalitat de Catalunya ni amb les promeses fetes pels promotors.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: anamaria a març 24, 2019 | 17:00
    anamaria març 24, 2019 | 17:00
    I les torres d'alta tensió no? no volem ser autosuficients d'energia neta i económica, pues aquest és el camí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa